Lumia 930 er først ut med Windows Phone 8.1., 20 Megapiksler og Carl Zeiss-optikk er på plass. (Foto: Nokia)

Nokia valgte i likhet med HTC å droppe lansering av en ny toppmodell under Mobile World Congress i februar. Skuffelsen her ble heldigvis kortvarig, da selskapet kunne vise frem flaggskipet Lumia 930 denne uken.

LES OGSÅ: HTC lanserer ny toppmodell

Windows Phone 8.1-debut

Nokia har siden 2011 samarbeidet tett med Microsoft, som tidligere i år like greit kjøpte hele mobildivisjonen i det finske selskapet. Dette har vist igjen i produsentens telefoner, som nesten utelukkende har kjørt på Windows Phone-plattformen de siste årene.

Lumia 930 er den første telefonen på markedet som får den aller nyeste versjonen av Windows Phone – 8.1. Dette er en av de større oppdateringene til nå, med godt over 100 forbedringer, endringer og justeringer av plattformen. Samtlige Windows Phone 8-modeller på markedet skal for øvrig oppdateres til siste versjon over de neste månedene.

Skjermen i telefonen har en størrelse på 5 tommer, noe som er blitt ganske så standard i toppmodellene hos samtlige produsenter. Oppløsningen er på 1080i (1920 x 1080 piksler), og skjermtypen er OLED. Den er ellers utstyrt med Nokias ClearBlack-teknologi, som skal sørge for at sort er sort – ikke grått.

Hestekrefter

Windows Phone er en generelt lettkjørt plattform som oppleves som smidig selv på telefoner med begrenset maskinvarekraft, men Nokia har likevel ikke holdt tilbake når de har valgt komponentene til den nye toppmodellen.


Lumia 930 har mye kraft, stor skjerm og den nyeste versjonen av Windows Phone. (Foto: Nokia)

Det mest essensielle rent ytelsesmessig er systembrikken Snapdragon 800 fra Qualcomm. Denne gir deg fire prosessorkjerner med en ytelse på 2,2 GHz hver, kombinert med grafikkbrikken Adreno 330 – også denne blant det kvasseste som er å oppdrive.

20 MP og surround-lyd

Nokia har utstyrt telefonen med Carl Zeiss-optikk, noe som har vært å finne i alle modellene produsenten har lansert i dette segmentet det siste året. Kameraet tar bilder i en oppløsning på opp til 20 megapiksler, og kan filme i en oppløsning på 1920 x 1080 piksler med en hastighet på 30 fps.

Interessant er det også at telefonen er utstyrt med hele fire mikrofoner. Dette gjør den i stand til å ta opp surround-lyd.

Ikke minnekortstøtte

Flere av mobilprodusentene har fått det for seg at minnekort er overflødig de siste årene, og droppet støtte for dette. Det gjelder også Lumia 930. Her er det riktignok kompensert med et romslig internminne på 32 GB, men når flere av konkurrentene leveres med like mye internminne i tillegg til muligheter for å utvide med ytterligere 128 GB føles det som en litt unødvendig begrensning.

Minnekortmangelen ser dog ut til å være en av veldig få begrensninger i denne telefonen, som ellers har det meste konkurrentene kan tilby av både maskinvarekraft, teknologi og øvrig funksjonalitet. Telefonen kan utvilsomt bli en sterk kandidat når feriepengene kommer inn på konto – særlig for de som foretrekker Windows Phone fremfor iOS og Android-plattformene.

Lumia 930 skal etter planen slippes løs på markedet i hele verden i juni. Forvent å måtte punge ut mellom 3500 og 4000 kroner for et eksemplar når den tid kommer.

Her er Nokias egen skrytevideo: