Nylig ble det gjennomført en unik modelltest av flytende vindturbiner: Forskerne tilførte en modell fysiske bølger og simulerte vinden – alt i sanntid.

Av Ingvil Snøfugl

Modellen i havlaboratoriet ble påført kraftige, fysiske bølger og vind oppimot 25 meter i sekundet fra sanntids simulatorer.

– De fleste havbassengene er bygget for å teste olje- og gassinstallasjoner. De simulerer bølger veldig bra, men måler ikke vind av samme kvalitet som en vindtunnel. MARINTEK har ingen vindtunnel, og vi fant derfor ut at vi heller kan simulere vind. Det gir svært nøyaktige resultater, sier forskningsleder ved SINTEF-sekskapet MARINTEK, Petter Andreas Berthelsen.

Forskere fra NTNU og MARINTEK har jobbet over lengre tid for å utvikle testmetoden, som går ut på å påføre turbinen vindkraft ved hjelp av et dataprogram. Programmet styrer et motor- og trådsystem som er festet til modellen. Forskerne kan derfor enkelt endre tallmaterialet i dataprogrammet for å kunne tilpasse kraften fra vinden til bevegelsene i bølgene.

– Det var en stor utfordring å få satt opp hele systemet og ikke minst å få det til å fungere. Men til slutt lykkes vi og fikk gjennomført modelltesten på en flott måte. Det var spennende å teste grenser og se hvor mye vind og bølger vi kunne tilføre modellen. Vi har gjennomført tester ingen har gjort tidligere og det er vi stolt av, sier prosjektleder i MARINTEK, Maxime Thys.

Les også: – Norskekysten krevende for bunnfaste vindturbiner til havs

Sanntidstesting gir økt kontroll

Erin Bachynski er ikke i tvil om at denne måten å teste på er fremtidsrettet. Hun er spesialist på hvordan vind og bølger påvirker vindturbiner og var i dette forsøket kvalitetssikrer.

– Ved hjelp av sanntidssimulering har vi full kontroll på alle laster og selve modellen er enklere og kortere fordi vi ikke trenger rotormen styrer vinden ved hjelp av et motor- og snorsystem. Testmetoden vår er mer nøyaktig og effektiv enn andre metoder på markedet, sier hun.

– Jeg synes det er spennende å se at det er utvikling på måter å teste ting på. Det er et veldig komplekst lastbilde som skal på en vindturbin. Ofte kan det bli kompliserte og dyre tester. Om man klarer å forenkle det ved hjelp av hybride metoder som dette, så er det kjempefint, sier Trond Landbø, ansvarlig for fornybar energi for konsulentfirmaet Dr. techn. Olav Olsen.

Landbø håper og tror at enklere og bedre tester kan føre til mer nøyaktig og billigere design av fremtidens flytende vindturbiner.

– Per i dag er spesielt flytende vind for dyrt. Det er ikke kommersialiserbart. Det er påkrevd at det blir nye løsninger på dette her, avslutter Landbø.

Forskningen er utført i regi av FME NOWITECH (Norwegian Research Centre for Offshore Wind Technology), som er finansiert av Forskningsrådet, industri og deltakende forskningsorganisasjoner.

Les også: Ombygging redder verftsjobber

Forrige artikkelNytt krav mot Songa
Neste artikkelStatoil får bore nordsjøbrønnen B-Vest & Angkor Thom

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR