Tidligere denne uken skrev petro.no om Veslefrikk-feltet, som på grunn av nye beregninger får forlenget levetiden med minst to år.

Nå er det klart at også en annen aldrende gigant får leve lenger.

Ut 2022 og kanskje lenger
Høsten 2013 stoppet Statoil avslutningsprosjektet for Statfjord A fordi produksjonen kunne forlenges ut 2020. Nå er dette arbeidet gjenopptatt, men samtidig justeres det estimerte tidspunktet for nedstenging av produksjon til utgangen av 2022.

Dette viser dokumenter petro.no har fått tilgang til.

«Tidligere nedstenging kan imidlertid inntreffe, men det arbeides også for mulig forlengelse av produksjonen utover 2022», skriver Statoil i et brev til Olje- og energidepartementet.

Statoil planlegger derfor å sende inn en avslutningsplan i 2018/2019.

40 brønner skal plugges
Ifølge konsekvensutredningsprogrammet fra 2011, som ifølge Statoil fortsatt er gjeldende, er det fra Statfjord A boret i overkant av 100 brønnbaner i 40 brønner. De aller fleste av disse vil bli plugget etter at driften er avsluttet. 

I samme dokument skriver Statoil langt på vei at betongunderstellet vil bli stående på havbunnen, også etter at feltet er nedstengt.

«Det er overveiende sannsynlig at fjerning ikke er gjennomførbart. Tekniske studier vil gjøres for å vurdere dette, og mulig miljømessige og samfunnsmessige konsekvenser av fjerning og disponering på land vil utredes».

Dekket vil dog bli fjernet og tatt til land for opphugging.

Forrige artikkelKran på 17 tonn falt 10 meter på Gullfaks B
Neste artikkelNå legges et gigantisk puslespill på Stord

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR