Hvordan takler Aker Solutions den økonomiske nedgangen? De retter seg mot vedlikehold.

NYTT ANLEGG: Nye testbasseng på ågotnes, her
uten vann… (Alle foto: HENRIK SALTHE)
åPNE SLUSER: …Og med vann. Merk den lille
fjernstyrte ubåten nede til høyre.
FRA TROLL: Eddi Fauskanger forteller om
juletreoverhaling, og bruker et tre fra Troll som
eksempel.
BALANSEKUNSTNER: Dave Hutchinson i Aker
Solutions vil balansere CAPEX og OPEX.

I går ble Aker Solutions’ nye lokaler på ågotnes offisielt åpnet. Selskapet har fått 2.400 kvadratmeter ekstra bygningsareal, i tillegg til et lagertelt på 600 kvadratmeter. De nye arealene skal brukes for å satse hardere inn mot vedlikehold og service.

Klargjør juletrær for ny sesong
– Når vi selger utstyr til selskaper får vi en bit av kaka innenfor CAPEX, altså kapitalinvesteringer. I oppgangstider blir det foretatt mange store investeringer, mens i nedgangstider er det mest penger å hente i OPEX-kaka, altså innenfor operasjonelle investeringer, forteller Dave Hutchinson, senior visepresident for Subsea Lifecycle Services i Aker Solutions.

Selskapet har en stor mengde utstyr som er installert i Nordsjøen, og de nye lokalene på ågotnes er spesielt rettet inn mot dette markedet. I særdeleshet gir det nye verkstedet nye muligheter når det gjelder overhaling av subsea juletrær.

– Her driver vi med overhaling av juletrær. Vi lager ikke nye juletrær, det skjer ved vårt anlegg i Tranby. Vi plukker hele ventiltreet fra hverandre, skifter ut deler og renser andre deler. Når det er ferdig er det så godt som nytt, og vi sender det tilbake til kunden med samme garanti som om det var nytt, forteller markedssjef Eddi Fauskanger mens han gestikulerer mot et juletre som har stått på Troll-feltet i minst åtte år.

Prosessen er tidkrevende, en overhaling kan ta nesten ett år, men er betraktelig mye rimeligere enn å kjøpe et nytt tre.

Tester og tester
I enden av den nye lagerhallen har det blitt bygget opp to testbasseng for juletrær. Begge bassengene kan fylles med vann for å lete etter eventuelle lekkasjer, og juletrærne settes under trykk. I tillegg har teknikerne tilgang til en liten fjernstyrt ubåt med påmontert kamera som brukes til å inspisere trærne under testing.

– Vi kan sette på trykk helt opp til 20.000 psi for å teste trærne. Før vi setter sammen trærne tester vi også alle ventilene separat for å være sikre på at alt er riktig, sier Tore Midthus, og peker mot en egen testcelle for ventiler ved siden av de to store testbassengene.

Storebror
Den siste utbyggingen på ågotnes har kostet Aker Solutions 50 millioner kroner, men den største investeringen som blir gjort innenfor Subsea Lifecycle Services er innenfor tools. Selskapet arbeider med å bygge opp en stor pool med verktøy til ulike subseaoppgaver som Aker Solutions’ kunder kan lease.

– Denne her kaller vi «Big Brother». Dette er et tie-in verktøy som brukes til å koble rørledninger til hubber. Denne kan håndtere rør på opptil 42 tommer, som den trekker inn, kobler sammen og forsegler, forteller en entusiastisk Eddi Fauskanger.

En stor paraply
Utvidelsen av ågotnes-basen er en viktig, liten brikke i Aker Solutions’ totale subsea-strategi. Kjell Inge Røkke sa på den etter hvert så famøse pressekonferansen onsdag denne uken at Aker Solutions aldri ville bli størst på subsea, men at det var måten produkter og tjenester ble solgt på som skulle skille selskapet fra konkurrentene. Visepresident Hutchinson utdyper:

– Vi har et enormt spenn i teknologi, og kan følge en subsea-utvikling gjennom hele feltets levetid. Våre konkurrenter er gjerne større enn oss på å levere utstyr, men vi kan håndtere alt helt fra geologiske undersøkelser og FEED-oppdrag til produksjon av utstyr, installasjon, brønnservice, overhaling av utstyr, brønnintervensjon og helt til avviklingen av feltet. Alt dette er samlet under en paraply, understreker Hutchinson overfor Oilinfo Weekend.

Og ingenting er vel bedre når man er usikker på hva som er i horisonten, enn en paraply?

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR