Oljedirektoratet har tillatt seismikkskyting innenfor Nordland VI som regjeringens forvaltningsplan har totalfredet denne stortingsperioden.

NTB

Det var Bellona som sørget for at seismikkskytingen på Nordland VI-feltet utenfor Lofoten ble stoppet.
Det er Oljedirektoratet som har satt i gang denne virksomheten, men etter at Bellona gjorde oppmerksom på at den er i strid med regjeringens politikk, ble seismikkskytingen stoppet umiddelbart.
– Det skjedde en beklagelig saksbehandlingsfeil både i Fiskeridirektoratet og Oljedepartementet da seismikkskytingen fikk fortsette inn i Nordland 6, sier oljedirektør Gunnar Berge til NTB.

Elektroniske signaler
Han sier det ikke er foretatt noen form for fysiske inngrep på havbunnen. «Skytingen» består i at elektroniske signaler sendes mot bunnen og reflekteres, forklarer Berge.

Oljedirektøren opplyser at det for tre år siden ble gitt tillatelse til seismikkarbeidet i hele området utenfor Lofoten. Der fortsetter det for fullt, men akkurat i Nordland VI har forvaltningsplanen stanset all virksomhet, og det ble oversett ved en ren saksbehandlingsfeil, sier Berge.

I Nordland VII og Troms II pågår seismikkskytingen. Det samme gjelder andre områder, men ingen skal kunne gå innenfor Nordland VI-boksen slik det nå har skjedd.
– Det er en liten, men sterkt beklagelig saksbehandlingsfeil fra vår side, sier Berge.

Krass Hauge
Bellona-leder Frederic Hauge legger ikke fingrene imellom når han bekskriver det som er skjedd.
– Enten har olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) visst, eller så må direktør i Oljedirektoratet Gunnar Berge gå av. Det som er skjedd er helt i strid med forvaltningsplanen, sier Hauge til NTB.

Han er ikke i tvil om at virksomheten ikke er noen vanlig tabbe, men en veloverveid handling fra Oljedirektoratets side.
– Dette er en ukultur i Oljedirektoratet og Berge er en av de fremste representantene for den. Det er uholdbart at direktoratet handler helt i strid med regjeringserklæringen, sier Frederic Hauge.

Legger seg flat
Selv om det i regjeringserklæringen heter at «det skal ikke igangsettes petroleumsvirksomhet i Nordland VI i denne stortingsperioden», fikk selskapet Fugro tillatelse til seismikkskyting denne sommeren.

Etter at direktoratet ble oppmerksom på saken, kom beklagelsen raskt.
– Regelen er klinkende klar. Det skal ikke drives petroleumsvirksomhet i Nordland VI i denne stortingsperioden. Dette inkluderer seismisk innsamling. Vi beklager derfor at der her skjedd en feil som gjør at det allerede er skutt en linje og planlagt flere inn i Nordland VI-boksen. OD har som følge av dette allerede tatt kontakt med Fugro og stoppet all videre innsamling i Nordland VI, skriver seniorrådgiver Johannes Kjøde i direktoratet i en e-post til Bellona.

Forrige artikkelDe ansatte ønsker ro rundt Statoil
Neste artikkelNordnorske verft samler seg i felles nettverk

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR