Fusjonen mellom Hydro og Statoil kan være samfunnsøkonomisk skadelig for Norge, selv om den er bedriftsøkonomisk lønnsom, mener professor i petroleumsøkonomi Petter Osmundsen.

NTB

Petter Osmundsen
Foto: Elisabeth Tønnessen.

– Inntektene til staten og det norske samfunnet kan bli redusert som et resultat av fusjonen, om man ikke stimulerer konkurransen og styrker forvaltningen, sier professor i petroleumsøkonomi Petter Osmundsen ved Universitetet i Stavanger til Aftenposten.

For å sikre at fusjonen også blir lønnsom for samfunnet, må man justere rammebetingelsene. Satsing ute er viktig, men det må ikke skje på bekostning av norsk sokkel, mener han.

Han tar utgangspunkt i at inntektene til staten fra petroleumsvirksomheten på norsk sokkel står for 99,5 prosent av statens samlede inntekter fra petroleumsvirksomheten. Den internasjonale virksomheten til Statoil bidrar kun med 0,5 prosent, ifølge professoren.

– Det er reell fare for at fusjonen vil svekke leteaktiviteten på norsk sokkel. Det som har skjedd ved andre fusjoner, er at letingen har falt. Det selskapene først gjør når de fusjonerer, er å finne synergier og optimalisere porteføljen. Antall ansatte som jobber med å håndtere porteføljen, faller, og man får mindre mangfold, sier Osmundsen til Aftenposten.

Forrige artikkelAl-Qaida truer USAs oljeforsyning
Neste artikkelVenezuela skjerper sikkerheten

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR