Utsiktene til varig høy oljepris setter fart i nye prosjekter innen fornybar energi. Nå har den amerikanske mangemilliardæren og oljemagnaten T. Boone Pickens bestemt seg for å bygge verdens største vindmøllepark.

Av: Torstein Schjølberg

Petro.no kunne mandag melde at britene vil realisere planene om bygging av verdens største offshore vindmøllepark utenfor kysten av Suffolk.

Anlegget skal bygges ut med 1,5 megawatt
vindturbiner. Foto: General Electric

Nå er det også klart at planene for verdens største vindmøllepark på land blir gjennomført.

Det er det amerikanske selskapet Mesa Power LLP, med oljelegenden Thomas Boone Pickens i spissen, som bekrefter å ha satt i ordre 667 vindturbiner hos General Electric for det såkalte «Pampa Wind Project», i nordlige del av Texas.

Ordren representerer første fase på veien mot det som skal bli verdens største vindmøllepark, og fem ganger større enn nåværende største vindkraftanlegg i USA.

Når vindmølleparken etter planen er fullt utbygd i 2014, vil den kunne forsyne hele 1,3 millioner amerikanske husstander med elektrisiteten de trenger.

Første fase av prosjektet er kostnadsberegnet til 2 milliarder dollar, eller omlag 10 milliarder kroner. Strømleveransene fra denne del av utbyggingen skal etter planen starte tidlig i 2011, nok til å forsyne mer enn 300.000 amerikanske husstander.

Selskapet har tydeligvis møtt lite motstand mot de omfattende planene.

Foto: Wikipedia

– Vi har fått enorm respons på dette prosjektet, som vil gjøre Pampa til verdens vindkrafthovedstad. Både grunneiere og lokale myndigheter forstår at fornybar energi kan gi økonomiske fordeler til flere enn grunneierne som er involvert i prosjektet, sier Pickens ifølge Scandoil.com.

Pickens regner med at fornybar energiprosjekter i størrelse av «Pampa Wind» vil føre til at USA etterhvert blir mindre avhengig av oljeimport.

Thomas Boone Pickens er rangert på 117. plass blant USAs rikeste. ( Forbes 400 )