Om lag 14.000 liter olje fra smøreoljefabrikken på Fagerstrand i Akershus har lekket ut til grunnen. StatoilHydro mener en sprekk i et termometerrør er skylden.

JOBBER TIME FOR TIME: Knut Hilmar Hansen.
(Foto: STATOILHYDRO)

Selskapet oppdaget lekkasjen i går ved ett-to-tiden ved at det lå olje på sjøen nær anlegget. Ved 17-tiden i går ettermiddag fikk StatoilHydros egne mannskaper tettet lekkasjen og lagt ut oljevernlenser. Selskapet rapporterer at de fikk samlet inn omlag 6.000 liter olje med lensene, sugebil og annet utstyr.

– Foreløpig har vi ingen indikasjoner på at lekkasjen har vært her lenge, sier informasjonsleder Knut Hilmar Hansen i Statoil Norge til Oilinfo.

Kystverket, brannvesen og relevante myndigheter ble varslet da lekkasjen ble oppdaget. Oljen som har lekket ut skal ikke være smøreolje, men en tyntflytende olje som brukes i produksjonen ved anlegget.

– Nå har vi sugebil på området som jobber kontinuerlig, vi har lagt ut oljelenser og er ute på fjorden sammen med brannvesenet for å beskue hvordan fjorden ser ut. All vår virksomhet konsentreres nå rundt å begrense omfanget, fortsetter Hansen.

Selskapet vil ikke si for mye om hva som var årsaken til lekkasjen annet enn at foreløpige undersøkelser viser at det er en sprekk i et termometerrør på siden av en oljetank som trolig er årsaken til lekkasjen. Hansen vil heller ikke si noe om lekkasjen er et resultat av sviktende varslingssystemer:

– Nå jobber vi time for time, dag for dag, og vi gjør det vi kan for å begrense og få tatt opp den oljen som er lekket. Vi må komme tilbake til årsaksforhold senere. sier Hansen til Oilinfo.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR