Oljeprisen fortsetter nedover og står nå kl 0720 i lave 27,26,- dollar pr fat. Dette etter at den onsdag kveld steg til 28,50 dollar pr fat før den snudde ned igjen.

Onsdag kveld ble det lagt frem lagertall i USA som viser en øning i råoljelagrene med 4,6 millioner fat olje. Jarand Rystad i Rystad Energy uttalte til DN at det ser ut til at det ikke er bunn i oljeprisene og at disse kan falle helt ned til den variable transportkostnaden for olje, med andre ord en ytterligere forverring.

I forrige uke brøt oljeprisen en ny barriere: For første gang siden 2004 kostet et fat nordsjøolje under 30 dollar fatet – godt under en tredel av prisen gjennom sommeren 2014.

Les også: Oljeprisen faller – nå ser vi 20 tallet

Siden har oljeprisene fortsatt å falle, og på det laveste natt til mandag var prisen nede i 27,67 dollar per fat, før den tok seg opp over 28 dollar igjen. Sist nordsjøolje ble omsatt til en så lav pris var i november i 2003.

– Fallet skyldes at vestlige sanksjoner mot Iran er blitt fjernet. Vi kommer til å se en større metning med den iranske olje tilbake på markedet, sier analytiker Daniel Ang i Phillip Futures til nyhetsbyrået AFP.

Lørdag bekreftet IAEA at Iran har oppfylt sine innledende forpliktelser iatomavtalen, noe som førte til at en rekke land lørdag lettet de økonomiske sanksjonene mot landet. Dermed kan landet nå eksportere olje til et langt større marked enn tidligere.

Les mer: Iran avtale kan føre til ytterligere oljeprisfall

Artikkelen fortsetter under bildet

(Illustrasjon: Shutterstock).
(Illustrasjon: Shutterstock).

Myndighetene i Iran har varslet at de vil øke oljeproduksjonen med opptil én million fat per dag. I tillegg kan oljen iranerne har på sine skip sendes rett ut i markedet. Dette har bidratt til ytterligere fall for en allerede lav oljepris.

– Hadde du spurt for ett år siden, var det ingen som ville trodd at den ville bli så lav som nå. Den er lav, men den kan bli lavere, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt til NTB søndag.

Hun sa at prisen kan falle til 0, men la til at prisen på et fat olje sannsynligvis vil ligge på 60 dollar på lang sikt, selv med store svingninger.

– Trolig vil ikke prisen være i balanse før mot slutten av 2017, men prisene kan begynne å stige før den tid, tror Saltvedt.

U.S. Energy Information Administration (EIA) spår at nordsjøoljen Brent vil ligge på USD 40 per fat i gjennomsnitt i 2016 og USD 50 per fat i 2017, og erkjenner i sin siste «Today in Energy» at det fortsatt er stor usikkerhet i utsiktene for råoljeprisen.

Les også: EIA: Fortsatt stor usikkerhet i utsiktene for råoljeprisen

Oljeprisen kan du følge her: PetroLive

Les også: Spår økt råoljeproduksjon fra Iran

Forrige artikkelStatoil forlenger med Aveva
Neste artikkelBarclays kutter 1.000 stillinger

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR