Oljeprisen har for første gang passert 122 dollar fatet. Lav dollarkurs og knappe forsyninger driver prisen i været, og spås videre opp mot 200 dollar.

NTB/Petro.no

Amerikansk lettolje for leveranse i juni var tirsdag oppe i over 122 dollar per fat, før prisen falt noe tilbake til 121,63 dollar – 1,66 dollar mer enn dagen før.
Nordsjøolje av Brent-kvalitet gikk en stund for 120,41 dollar per fat, men ble senere notert til 120,07.
– Markedet preges av svingningene i valutakurser og av verdenspolitiske hensyn som eksisterende og mulige trusler mot leveransene fra Nigeria, Irak og Iran. Bedre økonomiske data enn ventet fra USA spiller også inn, sa analytikeren Kevin Norrish i London.

Nigeria, som er Afrikas største oljeprodusent, herjes av indre uro som de siste to årene har ført til flere angrep mot oljeindustrien. USAs tidligere president, fredsprisvinneren Jimmy Carter, har tilbudt seg å megle mellom opprørerne og regjeringen i landet.

Opprørerne, som kontrollerer deler av det oljerike Nigerdeltaet, sa seg tirsdag villige til å inngå våpenhvile mens Carters megling pågår. Men de satte som betingelse at regjeringen også godtar en slik megling.

150-200 dollar
Oljeprisen kan komme opp i 150 til 200 dollar fatet i løpet av seks måneder til to år. Men det er høyst usikkert når og hvor prisstigningen vil ende, mener den amerikanske analytikeren Arjun N. Murti.

Murti, som er tilknyttet investeringsbanken og meglerhuset Goldman Sachs, skrev i et notat tirsdag at svikten på tilbudssiden i oljemarkedet blir stadig tydeligere. Etterspørselen vokser nå langt raskere enn tilbudet, framholdt han.

– Slik vi ser det, vil den gradvise prisøkningen kunne vare lenger enn et brått prishopp, en «super spike», skrev Murti. Super spike-teorien går ut på at knappe forsyninger sammen med økende etterspørsel i visse land vil gi dramatisk og varig økning av oljeprisen.

70-80 dollar
Det var den samme Arjun N. Murti som i april 2005 ble ledd ut for å ha antydet at prisen på råolje kunne komme opp i 105 dollar fatet. Prisen lå da på under det halve – 57 dollar per fat – og en analytiker stemplet Murtis spådom som «latterlig».

Denne analytikeren, Tim Evans i analysefirmaet Citi Investment Research, sier nå at oljeprisen like godt kan komme til å falle drastisk fra dagens nivå på over 120 dollar. Han ser ikke bort fra et prisfall på 40 til 50 dollar per fat i løpet av et halvt til to år.

Forrige artikkelKlare for nye måneder i retten
Neste artikkelNytt funn under Alve

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR