For første gang på to år er det ikke lenger overtilbud i verdens oljemarked. Det skriver Finansavisen, melder NTB.

Det som fikk oljeprisen til å stupe sommeren 2014, er ikke lenger et problem. Nå er det fulle oljelagre verden over, ifølge avisen.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets konkluderer med at overtilbudet av olje er over, noe som skyldes en globalt sterk etterspørsel. Samtidig har tilbudet blant oljeproduserende land falt.

– Det tar tid før prisene reagerer på det fundamentale. Det er litt som aksjemarkedet, at man ser fremover. Folk uenige om det vil vare, sier Kjus.

Neste uke kommer DNB Markets med halvårsrapport om «Økonomiske utsikter», hvor de estimerer en økning på 10 dollar per fat i årets fjerde kvartal.

Kraftig oljeprisoppgang

Oljeprisen steg kraftig torsdag etter at Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih i en uttalelse antydet at det på Opec-møtet neste måned kan bli snakk om å ta grep for å stabilisere oljemarkedet.

Samtidig nedjusterte Det internasjonale energibyrået IEA torsdag veksten i etterspørselen etter olje neste år i sin oljemarkedsrapport.

IEA venter at markedet daglig vil ha behov for 1,2 millioner fat olje i 2017. Det er 100.000 fat mer enn anslått i den forrige rapporten, men 200.000 lavere enn den daglige oljetterspørselen i år, på 1,4 millioner fat.

Fredag morgen rundt klokken 08.00 ligger spotprisen på nordsjøoljen Brent på USD 46,36 per fat, en oppgang på 0,90 prosent for dagen og mer enn to dollar høyere enn torsdag morgen. Oljeprisen er nå opp 4,6 prosent den siste uken.

Les mer: Økte oljelagre sendte oljeprisen ned

Samtidig omsettes amerikansk lettolje (WTI) for USD 43,90 per fat, opp 0,94 prosent.

Forrige artikkel«Island Frontier» og «Island Wellserver» til Sigyn
Neste artikkelNASA til ONS

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR