Mandag til onsdag denne uken er satt av til forhandlinger på oljeserviceoppgjøret. Om lag 6.000 ansatte i ulike oljeservicebedrifter er omfattet av avtalene.

– Partene har i dag overlevert kravene, og sett i lys av den situasjonen næringen står i, tror vi det blir krevende forhandlinger, sier forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass.

Norsk olje og gass forhandler for arbeidsgiverne, mens Industri Energi og Safe forhandler på vegne av de ansatte.

Investeringsfall

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at investeringene på norsk sokkel faller og fremdeles vil falle i tiden fremover grunnet vedvarende lav oljepris, høyt kostnadsnivå og behov for kostnadsreduksjoner.

Fra toppnivået i 2014 på 214 milliarder kroner, er investeringene ventet til å falle nær 30 prosent til 153 milliarder kroner i 2017.

Jan Hodneland, direktør arbeidsliv og forhandlingsleder i Norsk olje og gass. (Foto: Norsk olje og gass)
Jan Hodneland, direktør arbeidsliv og forhandlingsleder i Norsk olje og gass. (Foto: Norsk olje og gass)

– Felles ansvar

– Dette har dessverre ført til at mange har mistet jobben, og at leverandørbedrifter og lokalsamfunn har store utfordringer. Partene i arbeidslivet har i denne situasjonen et felles ansvar for å sikre arbeidsplasser og verdifull kompetanse i en næring Norge trenger i lang tid fremover, sier Hodneland.

Arbeidsledighet er alvorlig for den som rammes. Samtidig ser man flere eksempler på at når kostnadene reduseres, vil flere felt bli lønnsomme å bygge ut, også ved lavere oljepris.

– Derfor vil et nøkternt lønnsoppgjør være med å styrke de norske leverandørbedriftenes konkurransebetingelser. Det vil bidra til at vi kan bevare flest mulig arbeidsplasser, sier Hodneland.

Forrige artikkelIvar Aasen på vei hjem
Neste artikkelAker kjøper seg inn i Solstad

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR