Norges høye skattebelastning hindrer kommersialiteten av arktiske oljemuligheter, ifølge global analytiker.,Stater og internasjonale oljeselskap ser på Arktis som en viktig kilde til fremtidig olje- og gassproduksjon. Men de høye kostnadene og risikoen forbundet med operasjoner i området bety at et attraktivt skatteregime er avgjørende hvis utviklingen skal være kommersielt levedyktig, sier en analytiker i forsknings- og konsulentfirmaet GlobalData.

Will Scargill, Global Upstream Fiscal Analyst, forteller at Norges høye skattebelastning er en utfordring for kommersialitet sammenlignet med russiske, canadiske og amerikanske arktiske fiskale regimer, selv om landet allerede har gjort betydelige fremskritt i arktisk olje- og gassutvikling.

– I motsetning til Russland, som introduserte skatteincentiver for offshore arktisk utvikling tidligere i år, gir ikke Norge spesielle incentiver for sin olje- og gassindustri. Norske fiskale vilkår ble gjort enda mindre attraktive i mai 2013, da regjeringen reduserte friinntekten fra 30 til 22 prosent over fire år, sier Scargill.

– Denne endringen hadde en spesielt uheldig effekt på den potensielle økonomien i prosjekter som krever høye kapitalutlegg, og effektene er spesielt synlig i den marginale kommersialitet av Statoils Johan Castberg-prosjekt i Barentshavet. Selv om den høyreorienterte koalisjonen, som trådte i kraft i september 2013, og indikerte at de kan innføre tiltak for å redusere effekten av endringen, ble ingen insentiver annonsert i siste statsbudsjett.

Ifølge Scargill tyder Johan Castbergs økonomi på at uten slike tiltak, er det usannsynlig at nye utbygginger vil være kommersielt levedyktig lenger nord i Barentshavet, hvor kostnadene forventes å være høyere.

På den andre siden ville de canadiske og amerikanske arktiske regimene sannsynligvis muliggjøre et prosjekt med Johan Castbergs kostnadsprofil, og generere en god avkastning på investeringen.

– Internasjonale oljeselskap som vurderer arktiske operasjoner må balansere attraktiviteten til fiskale regimer med andre hindringer, sier Scargill.

– Til tross for potensialet for lovende økonomi i Alaska og Canadas offshore regioner, er disse områdene underlagt strenge miljøkrav, noe som kan frustrere operatørenes planer, avslutter han.

Forrige artikkelEMGS bekrefter tildeling av kontrakt
Neste artikkelBilfinger trekker oppsigelser

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR