Stuart R. McGill, nestkommanderende i verdens største børsnoterte energiselskap, ExxonMobil, mener at det vil være nok olje i verden de neste 25-30 årene.

Stuart R. McGill. (Foto:
ExxonMobil)

– Verden har bare opplevd mangel på forsyninger én gang de siste tiårene, i 1973. Nå er tiden inne til å slutte å snakke om det. Jeg sier ikke at det ikke kan oppstå problemer en uke, eller lokalt, men man må være veldig forsiktig med å gjøre dette til en større bekymring om energiforsyning, sier Stuart R. McGill i et intervju med Aftenposten.

I følge Exxon-toppen er det ikke mangel på olje og gass som er utfordringen, men om mennesker og myndigheter kan organisere seg og utnytte ny teknologi på en slik måte at man får produsert mer.

– Menneskene på jorden har alltid vært i stand til å få tak i den energien de trenger, og det er overhodet ingen grunn til at denne situasjonen ikke skal vedvare, sier han.

Stuart R. McGill tror også nye energiformer vil oppleve kraftig vekst. Likevel vil ikke dette være nok til å dekke jordens energibehov. Selv om 25-30 år vil fornybar energi bare utgjøre en svært liten andel, mener han.

– Hvis du ser på fornybar energi, vil den vokse svært raskt. Men den starter fra et så lavt utgangspunkt at den likevel bare vil utgjøre én prosent av energiforsyningen i løpet av den tidsperioden vi snakker om.

Ifølge McGill vil det ikke bli noen rask endring i bruken av energi. Alle land har investert så mye i infrastruktur for å levere til sluttbrukerne at overgangen til nye energiformer vil skje over tid.

Han er heller ikke bekymret for at den økende etterspørselen etter olje og gass gjør verden mer avhengig av OPEC-landene og Russland.

– Naturressurser trenger et marked og forbrukere trenger leverandører. Spørsmålet om energisikkerhet er i stor grad et spørsmål om hvor komfortabel verden er med å være avhengig av hverandre. Men vi har ingen problemer med dette avhengighetsforholdet når det gjelder alle andre ting enn energi, som handelsstrømmer, finansstrømmer og teknologioverføringer, sier han til Aftenposten.

Forrige artikkelFrp vil ha kjernekraft i Norge
Neste artikkelMilliardkontrakt krever flere ansatte

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR