Oljeutslippet på Draugenfeltet torsdag må føre til midlertidig stans i driften på samtlige felt i Nordsjøen for å kontrollere materiell, krever Miljøvernforbundet.

NTB

Mellom 3 og 10 kubikkmeter olje havnet i sjøen etter et brudd på en lasteslange på Draugen-feltet torsdag morgen.

Kystverket mener utslippet er på 10 kubikkmeter. Operatøren på feltet, Shell, mener utslippet bare er på 3 kubikkmeter.

Selv om utslippet er lite, ser Petroleumstilsynet alvorlig på saken og vil granske utslippet, sier pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet.
– Dette er den andre slike hendelsen på kort tid. Dagens utslipp skjedde også i forbindelse med bøylelasting. Årsaken ser ut til å være brudd på lasteslangen, sier Anda til NTB.

Andre gang
Like før jul førte et brudd i en lasteslange på Statfjord A til et utslipp på om lag 4.000 kubikkmeter olje.
– Vi ser disse hendelsene i sammenheng og vil granske saken, opplyser Anda.
Oljeutslippet på Draugenfeltet ble oppdaget ved 8.15-tiden torsdag.
– Oljenæringen bør nå vurdere en trinnvis driftsstans på samtlige felt i Nordsjøen for å undersøke utstyret nærmere. Næringens renommé er avhengig av det, sier fagansvarlig Jan-Hugo Holten i Miljøvernforbundet til NTB.

Et sikkerhetsledd
Informasjonsdirektør Alf Kristian Lillebo i Norske Shell sier til NTB at det var et sikkerhetsledd på lasteanordningen mellom flytende bøye og skipet Navion Scandia som løste seg ut og forårsaket utslippet.
– Sikkerhetsleddet utløste seg helt forskriftsmessig, slik det skal når det oppstår overtrykk.

– Betyr det at utslipp er kalkulert i situasjoner der sikkerhetsleddet løser seg ut som følge av overtrykk?

– Du kan godt bruke det ordet, sier Lillebo. Han forklarer at det vil ligge olje i slangen, og at avstanden mellom sikkerhetsventilene vil avgjøre hvor mye olje som kan lekke ut.

Lillebo fastholder at utslippet var på 3 kubikkmeter. Han sier Shell har observasjoner fra helikopter som viser at oljen så vidt kan skimtes på havoverflaten.
– Det er lett olje, som vinterstid fordamper 20-30 prosent i løpet av en time, opplyser han.
Operatøren visste torsdag ettermiddag ikke hvorfor det oppsto overtrykk. Dette vil bli undersøkt, ifølge Lillebo.

Prosedyrer
I tillegg til at utstyret må kontrolleres, krever Holten at også kontrollprosedyrene som er etablert for å hindre utslipp må under lupen etter de to utslippene på Draugenfeltet og Statfjord A.

– Tilliten til norsk oljenæring, og da spesielt til operatørene, begynner etter hvert å bli ganske tynnslitt., sier Holten, som mener Draugenutslippet svekker norsk oljenærings legitimitet.

– Miljøvernforbundet forventer at norske politimyndigheter etterforsker utslippet ved Draugen feltet. At utslippet er av en helt annen dimensjon enn Statfjord A skal ikke bety noe i denne sammenheng, sier Holten.

Forrige artikkelFolks tillit til Gro og Ap er blitt svekket
Neste artikkelEn av fire holder ikke ut

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR