Både Gjøa-feltet og tie-in-feltene Vega og Vega Sør er nå i produksjon, men en rekke funn står nå i kø som potensielle nye tilknytningskandidater.

I GANG: Her er Gjøa-plattformen under uttauing
tidligere i høst.
(Foto: INGER JOHANNE STENBERG)

og Maiken Ree

Før helgen ble det kjent at Vega-feltene også er satt i produksjon.

Les mer: – Produksjon på Vega i gang (Petro.no)

Dermed er alle feltene som opprinnelig ble omfattet av Gjøa-utbyggingen i produksjon. Men mer kan det bli:

– Gjøa befinner seg i et område med stort potensial. Det er flere utbygginger i området som kan tilknyttes innretningen, og flere operatører har allerede vært i kontakt med oss for samtaler om framtidig tilknytning av sine funn, sier Terje Overvik, sjef for GdF Suez Norge, i siste nummer av vårt magasin PetroNews.

Selskapet selv vil ikke utdype hvilke funn det er snakk om, men en oversikt fra Sogn og Fjordane fylkeskommune viser at det kan være snakk om BG Norges Jordbær-funn, Statoils Peon-funn, VNG Norges Agat, Wintershalls Grosbeak, Petro-Canadas Beta-Brent og Eni Norges Afrodite.

– Gjøa er konstruert med tanke på ekstra kapasitet, både med fysisk plass og ved at plattformen er konstruert med en levetid som er lengre enn feltet i seg selv. Siden Gjøa er et olje- og gassfelt, er det også fleksibilitet med tanke på hydrokarbonform, forklarer Overvik.

For mange av operatørene for småfunnene rundt Gjøa vil en tieback til innretningen være eneste mulighet for å kunne produsere funnene. For andre operatører er det snarere et spørsmål om å dra nytte av GdF Suez’ base- og logistikkvirksomhet ved selvstendige utbygginger.

Klikk her for å lese mer om Gjøa og mulighetene feltutbyggingen gir for dette området av Nordsjøen i siste nummer av PetroNews – helt gratis!

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR