På grunn av manglende infrastruktur og vanndyp på rundt 400 meter, er en FPSO det eneste alternativet når OMV skal bygge ut sitt Wisting-funn i Barentshavet.

Spørsmålet er bare hvilken type FPSO selskapet skal velge.

På Operatørkonferansen i forrige uke, sa direktør Knut Mauseth i OMV Norge at selskapet har tre alternativer; en sylinderformet flyter (type Goliat), en skipsformet flyter (type Johan Castberg) og en FPSO i betong.

– Sistnevnte er vel det eneste alternativet som er realistisk å bygge i Norge, sa Mauseth i sitt innlegg.

Konseptvalg neste år
OMV anslår at det finnes mellom 200 og 500 millioner fat oljeekvivalenter i Wisting-området.

– Etter en vellykket avgrensning september, er vi nå trygge på at vi har et robust utbyggingsprosjekt, sa Mauseth.

Planen er å ta konseptvalg innen utgangen av 2018 og ta en endelig investeringsbeslutning sent i 2020 eller tidlig 2021.

Betong i Barentshavet
Norsk leverandørindustri har langt på vei vært utmeldt av konkurransen om å bygge FPSO-er. Men dersom OMV velger å bygge i betong, står i hvert fall Kværner klar til å konkurrere om oppdraget.

– Kværner er verdensledende innen design og bygging av både flytende og faste betongplattformer og installerte senest i sommer Hebron-plattformen for ExxonMobil offshore Newfoundland, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen i Kværner til petro.no.

– Betongplattformene våre har sørget for trygg og sikker drift i værharde områder i flere tiår, og vi mener at betong kan være et bra alternativ for utbygginger i Barentshavet.

– Hva med lagring på en flytende betonginstallasjon?
– Det er levert flere betongplattformer med lagring. Foreløpig har ingen av disse vært flytere, men med betong så får man både robust oppdrift og mulighet for hulrom med mye lagerkapasitet.

– Er det aktuelt å bygge en slik plattform i Norge?
– Det vil absolutt være aktuelt å bygge i Norge dersom en installasjon skal leveres til norsk sokkel. Vi har god erfaring med å bygge i Norge, og er sikre på at vi er konkurransedyktige hvis slike prosjekter skal startes.

Forrige artikkelStatoil kutter røykerom, SAFE kaller det mobbing
Neste artikkelPresight Solutions overvåker barrierer på Martin Linge