OPEC vil trolig kutte i produksjonen for å styrke oljeprisen, men må forsøke å avverge at dette gjør den globale finanskrisen enda verre.

NTB

Oljeministrene fra de tolv OPEC-landene samles fredag i Wien for å drøfte produksjonsnivået. Norge har allerede gjort det klart at det ikke kommer på tale å pumpe opp mindre, selv om OPEC har oppfordret oljeland utenfor organisasjonen til produksjonskutt.

– Vi kommer nok til å vedta kutt fredag. Men hvor store vil de bli, vet vi ikke. Det er noe vi må bestemme når vi kommer sammen, sa OPEC-sjef og oljeminister i Algerie Chakib Khelil til pressefolk i Wien torsdag.

Gjør vondt verre?
– Men vi må være klar over at vi kan gjøre finanskrisen verre hvis vi kutter for mye. Uansett hva vi bestemmer oss for, håper vi at det ikke vil bidra til å gjøre vondt verre for en verdensøkonomi det allerede står dårlig til med, framholdt Khelil.

Storbritannias statsminister Gordon Brown sa nylig at det vil være en skandale hvis OPEC kutter produksjonen og dermed presser oljeprisen opp i dagens situasjon. Storbritannia står i likhet med Norge utenfor OPEC.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) gjorde det tidligere denne uken klart at Norge ikke vil følge oppfordringen fra OPEC om produksjonskutt.
– Norge gjør sine vurderinger på selvstendig grunnlag, fastslo han.

– Må ta grep
Kuwaits oljeminister Mohammad al-Olaim sa torsdag at dagens tilbud av råolje overstiger etterspørselen, og at dette ikke kan fortsette.
– Det er et overskudd av olje i markedet, og før eller siden må det tas noen grep, fastslo han.

– Men vi er bekymret over den pågående finanskrisen, og jeg er sikker på at uansett hvilke tiltak som blir vedtatt fredag, så blir det tatt hensyn til denne krisen, sa Olaim.

Han understreket at det er markedsmekanismene og ikke OPEC som avgjør prisnivået på olje.
Oljeprisen økte noe torsdag etter å ha gått ned dagen før. Nordsjøolje av Brent-kvalitet ble omsatt for 65,67 dollar fatet på børsen i London, en oppgang på 1,15 dollar, mens amerikansk lettolje av tilsvarende kvalitet steg med 1,14 dollar til 67,89.

Forrige artikkelNoreco kvitter seg med gjeld
Neste artikkelTiltakspakken enstemmig vedtatt

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR