OPEC vil nå legge hele restproduksjonen av råolje ut for salg for å stoppe prisveksten og for å forsikre verden om at de kan tilfredsstille markedets behov.

NTB

De elleve medlemslandene i OPEC (Organisasjonen av oljeeksporterende land) sluttet seg tirsdag til en plan om å holde produksjonskvotene på dagens nivå. I stedet vil de legge de to millioner fatene råolje som oljekartellet har i reserve per dag, ut for salg.

Tilbudet kommer som et tilsvar på et krav fra EUs finansministre, representert ved Storbritannias finansminister Gordon Brown, om at OPEC må gjøre mer for å forhindre at høye priser på drivstoff fører til stagnering i verdensøkonomien.

– Vi tilbyr alt vi har i lommene våre, og mitt budskap til Gordon Brown er at om han vil ha oljen, så er jeg glad for å kunne selge den til ham, sier OPEC-president Sheikh Ahmad af-Fadh al-Sabah.

Flaskehals
Sheikh Ahmads kommentar avslører OPECs irritasjon over at kartellet har fått mye av skylden for de rekordhøye oljeprisene de siste månedene. Ifølge OPEC-landene er det den sprengte kapasiteten ved oljeraffineriene over hele verden som egentlig har skylden for prishoppet.

– Dette grepet vil vise hvor den virkelige flaskehalsen ligger, slik at ingen lenger kan legge skylden på OPEC. Det er dette som egentlig er formålet med tilbudet, sier Nigerias oljeminister Edmund Daukoru.

Flere av oljeministrene i OPEC spår at ingen kjøpere ville benytte seg av det nye tilbudet, nettopp fordi kapasiteten ved oljeraffineriene allerede er sprengt.

– Det ser ut som at ingen vil kjøpe oljen, sier Libyas energiminister Fathi Omar Bin Shatwan.
Gordon Brown uttaler at han er forsiktig optimistisk til vedtaket. OPEC-tilbudet vil vare i tre måneder fra 1. oktober, og oljeprisen falt på børsene etter at det ble kunngjort.

Sårbart marked
Samtidig truer nytt uvær i USA med å gjøre OPEC-tiltaket fånyttes. Orkanen Rita nærmer seg Floridastredet med stor vindstyrke, bare tre uker etter at monsterorkanen Katrina lammet store deler av den amerikanske oljeproduksjonen i området.

Frykt for nye ødeleggelser førte til et prisstigning på over fire dollar til 67,39 dollar (431,01 norske kroner) per fat på børsen i New York i USA mandag, og en rekke analytikere har påpekt at uforutsette hendelser, som uvær eller terroraksjoner, kan føre til store prissvingninger. OPECs kontroll over markedet er med andre ord begrenset.

– OPEC vil ikke ha avgjørende virkning på prisene, men vi ønsker å forsikre markedet om at vi har denne ekstra kapasiteten, sier Nigerias oljeminister Edmund Daukoru.

– Det vi forsøker å gjøre, er å tilby vår fulle kapasitet til markedet, sier Sheikh Ahmad.

Enkelte analytikere har imidlertid innvendt at oljemarkedet kan bli enda mer ustabilt på grunn av tilbudet, fordi når OPEC-landene nå legger hele restproduksjonen sin ut for salg, vil de tilgjengelige oljereservene bli mindre om noe uforutsett skulle forstyrre produksjonen. (©NTB)

Forrige artikkelNy orkanfrykt, evakuering og høyere oljepris
Neste artikkelAetat vil betale for å få bedrifter til å ansette flere

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR