Opposisjonen på Stortinget krever sterkere tiltak mot klimaendringene. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er klar til å forhandle.,NTB

Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti etterlyser en vilje i regjeringspartiene til å forhandle fram vesentlig flere klimakutt enn klimameldingen fra juni legger opp til.

– Vi vil stille strenge krav til at regjeringen flytter seg i høst. Vi vil ha 4 milliarder til fond for fornybar energi, elektrifisering av gamle og nye oljeinstallasjoner, større utslippskutt, økt satsing på kollektivtrafikk i storbyene, og i tillegg kreve at Norge ikke skal nøye seg med å være karbonnøytralt i 2050 når Costa Rica skal bli det 29 år tidligere, sier Høyres miljøtalsperson Børge Brende til Aftenposten.

SVs miljøtalsperson Heidi Sørensen er innstilt på samarbeid.

– Hvis vi er litt mindre opptatt av hvem som skal ta æren for det som skjer, og litt mer opptatt av klima, tror jeg vi skal få til et godt resultat. Men dette krever selvfølgelig også at Ap er villig til å sette noen av sine kjepphester på stallen, slik også vi i SV må gjøre, sier hun.

Stoltenberg er klar til å snakke med opposisjonen. Men han vil ikke gå inn på detaljene i et eventuelt klimaforlik.

– Det er klart at et forlik er mulig. Men det er vanskelig å spekulere før vi ser de andre partienes opplegg, sier han.

Fremskrittspartiets miljøtalsperson Ketil Solvik-Olsen har liten tro på at klimaforhandlingene vil ende i et bredt forlik. De rødgrønne snakker om forlik, men vil ikke snakke med Frp, sier Solvik-Olsen.

Forrige artikkelLO truer med storstreik
Neste artikkelBellona-Hauge skyr SV-Halvorsen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR