Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) innrømmer at målene i Soria Moria-erklæringen ikke blir oppfylt. Opposisjonspolitikerne mener han faller for eget grep.

NTB

Åtte måneder inn i det Jens Stoltenberg håper blir en 48 måneder lang rød-grønn regjeringstid minner statsministeren om at «det som står i Soria Moria er målsettinger, ikke løfter».
Oppfyllelsen avhenger av den økonomiske veksten, men økt sykefravær legger hindringer i veien.

Mandag tok han imot medie-Norge til oppsummerende pressekonferanse nær sitt eget ferieparadis på Hvaler.

Ikke innfridd
Politikere fra den forrige regjeringen, Venstre-leder Lars Sponheim og KrF-nestleder Dagrun Eriksen, mener Stoltenberg-regjeringen har skapt store forventninger som den ikke klarer å innfri.
– Regjeringen virker handlingslammet av indre uro, sier Dagrun Eriksen.

Lars Sponheim mener Stoltenberg har gitt løfter om en mer aktiv næringspolitikk som han visste ikke ville la seg gjennomføre.
– De har ikke gjort noe av det de sa de skulle gjøre. Retorikken om en mer aktiv næringspolitikk skapte forventninger og bidro til at de rødgrønne vant valget, men så møtte de virkeligheten, sier han.

Sponheim mener at SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Åslaug Haga ikke var klar over dette, men at Jens Stoltenberg visste det veldig godt. Sponheim mener også at regjeringen har brutt løftene om lavere barnehagepriser og full barnehagedekning.
– Jens Stoltenberg burde innrømme samarbeidsproblemene og sagt som sant var at Arbeiderpartiet ikke har erfaring med å samarbeide med andre partier og at SV ikke har erfaring med å sitte i regjering, sier Sponheim.

Barnehager
Dagrun Eriksen er opptatt av at regjeringen ser ut til å løpe fra løftene om full barnehagedekning.
– Barnehageplassene som ble lovet i Soria Moria-erklæringen er luftplasser som harmonerer med et luftslott, sier hun.

Hun mener det virker som regjeringen mangler vilje til å styre.
– Det er bekymringsfullt. Min utfordring til Jens Stoltenberg er å komme seg ned på jorda og bygge politikk. Hvis du sammenligner det denne regjeringen har levert med det andre regjeringer har levert i sin første periode, tror jeg du vil se at denne regjeringen blir lammet av de indre stridighetene, sier hun.

Uklar
Jens Stoltenbergs begrunnelse for at maksimalprisen på en barnehageplass likevel ikke settes ned til 1.750 kroner, er at han vil sikre full barnehagedekning først. Statsministeren er mindre klar på om full barnehagedekning faktisk vil bli nådd ved utgangen av 2007, slik finansminister Kristin Halvorsen (SV) lovet i valgkampen.

Til høsten legger regjeringen fram sitt forslag til omlegging av pensjonssystemet. Nok en gang har Arbeiderpartiet snudd i saken som skal sikre et bærekraftig pensjonssystem for framtiden.
– Vi har laget en ny modell, en veldig bra modell, «den norske modell», som jeg gleder meg til å legge fram til høsten, sier Stoltenberg.

Intern kritikk mellom og i regjeringspartiene preller av på statsministeren. Han innrømmer imidlertid det som er tydelig for enhver: At håndteringen av utnevnelsen av ny styreleder i Statoil «kunne ha vært bedre håndtert».

Næringspolitiske nøtter, som Hydros nedstengning i Årdal og Norske Skogs nedlegging av fabrikken Union i Skien, har regjeringen knekket godt, mener Stoltenberg.
– Det som nå skjer i Årdal og Skien, viser at regjeringen håndterte dette helt riktig, sier Stoltenberg.

Forrige artikkelFusjon gir stålkjempe
Neste artikkelMillionrate for første gang

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR