Urgamle mayaruiner fikk merke værgudenes vrede, da orkanen Dean raste inn over Mexico og Belize. Ferden fortsetter videre mot Mexicogolfen der tusenvis av oljearbeidere er evakuert.

NTB

Dean passerte innover Yucatán-kysten ved den meksikanske havnebyen Majahual tirsdag morgen norsk tid. Den holdt kurs vestover mot den sørlige delen av Mexicogolfen, der det ligger mange oljeinstallasjoner.

Orkanens styrke avtok imidlertid raskt etter hvert som den blåste innover i landet. I løpet av få timer gikk den fra øverste til nederste nivå på Saffir Simpson-skalaen, og var tirsdag kveld nede i kategori 1.

Men den vil sannsynligvis øke i styrke igjen når den kommer utover åpen sjø i Mexicogolfen en gang i løpet av tirsdag kveld, lokal tid – onsdag morgen norsk tid.

Tirsdag var det statlige mexicanske oljeselskapet Pemex i gang med å evakuere rundt 15.000 oljearbeidere fra sine rigger i Mexicogolfen.

Det ser ikke ut til at amerikanske anlegg kommer til å bli rammet, noe som førte til at oljeprisene sank på verdensmarkedet.

Sjeldent sterk
Orkanen traff land med en vindhastighet på hele 270 kilometer i timen, noe som gjorde den til en sjelden kategori 5-orkan på Saffir Simpson-skalaen.

Orkanen skal være den tredje kraftigste siden målingene begynte i siste halvdel av 1800-tallet. Kun 28 atlantiske orkaner har etter hva man vet nådd kategori 5 siden målingene begynte.
Tusenvis av turister hadde på forhånd flyktet fra de populære områdene på Yucatán-kysten som kalles «Maya-rivieraen».

Vind og regn
Nord i Belize var det tirsdag formiddag sterk vind og mye regn, trær var blåst over ende og hus fikk takene revet av, fortalte norske Kjell Einar Vestby til NTB. – Jeg har snakket med våre folk nord i landet, og de turte ikke gå ut, sier Vestby som arbeider for Røde Kors.

– Her i hovedstaden Belize by, som ligger 100 kilometer lenger sør, holder vi oss også inne, fortalte han. Røde Kors arbeider langsiktig med å styrke beredskapen for naturkatastrofer i Belize, opplyste Vestby til NTB tirsdag.

Minst tolv mennesker har mistet livet siden Dean søndag passerte sør for Haiti og Den dominikanske republikk. Siden da har orkanen beveget seg vestover og også passert sør for Jamaica før den altså tirsdag kom inn over det sørøstlige Mexico.

Evakuering i Texas
Sør i USA har folk begynt å forberede seg på mulig uvær. I de sørligste områdene i delstaten Texas får befolkningen utdelt sandsekker, og i feriebyen South Padre Island er befolkningen oppfordret til å la seg evakuere.

– Oppgaven vår er svært enkel: Vi må få folk ut av dødsområdet, ut av faresonen her langs kysten av Texas, sa Johnny Cavazos som er sjef for de regionale redningstjenestene til nyhetsbyrået AP tirsdag.

Forrige artikkelMangel på ingeniører bremser miljøsatsing
Neste artikkelErna slaktes for angrepet på Jens

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR