En tredel av Kinas landområder er ørken, og ørkenene fortsetter å vokse. Kineserne har greid å senke tempoet i ørkenspredningen, men regjeringen er fortsatt bekymret over problemet.

NTB

For fem års tid siden ble rundt 10.400 kvadratkilometer kinesisk jord hvert år gjort om til ørken. Dette tallet er nå redusert til rundt 3.000 kvadratkilometer i året, fastslår Zhu Lieke, som er nestsjef for den statlige skogforvaltningen i Beijing.
– Det er gjort store framskritt i kampen mot ørkenspredningen, sier Zhu til nyhetsbyrået Reuters.
– Dette har ført til bedre produksjonsforhold i jordbruket og vært et vesentlig bidrag til den bærekraftige utviklingen av økonomien og samfunnet, tilføyer han.

Pris
Den sterke økonomiske veksten i Kina har sin pris: For eksempel er landets lengste elv Chang – eller Yangtze, som den også kalles – «kreftsyk» etter omfattende og uavbrutt forurensing, blant annet av milliarder av tonn urenset kloakk som hvert år sendes i elva.

Forørkningen er også delvis menneskeskapt, enten direkte eller indirekte.
– Uheldige klimaforhold, spesielt tørken som framskynder ørkenspredningen, må ikke undervurderes, understreker Zhu Lieke.

– Overbeplantning, overutnyttelse av beitemarker og overforbruk av vann er også problemer vi ennå ikke helt har greid å løse, påpeker Zhu.

En langvarig tørke og flere store skogbranner har forverret situasjonen nord i Kina.

Regnmangel
I uken som gikk kjempet mer enn 200.000 politi- og brannfolk mot tre store branner i Heilongjiang og Indre Mongolia. Hittil i år har det falt 30 prosent mindre regn enn normalt i disse to nordlige provinsene, melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

For å holde ørkenene i sjakk, har kineserne satt i gang omfattende treplanting. I tillegg er det innført forbud mot å la husdyr gresse på sårbar mark, og det gjøres forsøk på å bedre vanntilførselen til og overrislingen av tørre områder.

Men i april måtte tjenestemenn innrømme at det fins naturkrefter som ikke lar seg temme. Blant disse er sandstormene fra ørkenområder som hver vår rammer landet, skaper vansker for bøndene og er til plage for folk flest.

Forrige artikkelBergen-basert selskap prøveboret i Burma
Neste artikkelNOPEF sier ja til Kjemisk

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR