Et overveldende flertall av innbyggerne i Catalonia sier ja til større selvstyre. Men bare halvparten av velgerne deltok i søndagens folkeavstemning.

NTB

Catalonia
  • Et historisk område i det nordøstlige Spania, som i dag danner en autonom enhet
  • Grenser til Frankrike og Andorra i nord, Middelhavet i øst, Valencia-regionen i sør og Aragón i vest.
  • Regionen har 6,3 millioner innbyggere, og hovedstaden er Barcelona
  • Catalonia er den regionen i Spania med størst industriell produksjon.

Kilde: Wikipedia

Tre av fire katalanere, 74 prosent, sa ja til den nye grunnloven, med utstrakt selvstyre for den velstående regionen nordøst i Spania. Nei-siden fikk snaut 21 prosent, viser de offisielle resultatene da 99,9 prosent av stemmene var opptalt. Hele 5 prosent av stemmene var blanke.

Lavt oppmøte
Oppmøtet under folkeavstemningen var imidlertid ikke spesielt bra, bare snaut halvparten av de 5,3 millioner stemmeberettigede møtte opp for å delta i avstemningen.

Den spanske opposisjonslederen Mariano Rajoy fra det konservative Folkepartiet mener dette viser at katalanerne likevel ikke har mye til overs for regjeringen prosjekt om større grad av selvstyre.
– Dette har vært en demonstrasjon av sunn fornuft. Katalanerne har ikke støttet statsministerens personlige prosjekt, sa Rajoy søndag kveld.

Rajoy mener det er grunn til å hevde at to tredeler av innbyggerne i Catalonia er mot større grad av selvstendighet ettersom han anser hjemmesitterne som motstandere av det regjeringsstøttede prosjektet.

Men Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero, som selv har engasjert seg sterkt for selvstyreplanen, slår fast at katalanerne har gitt kommet med et klart og tydelig ja.

Skattepenger
Selvstyreplanen er allerede godkjent i den spanske nasjonalforsamlingen. Den lar Catalonia beholde en større del av sine skatteinntekter, gir lokale myndigheter økt makt i flere saker, og styrker stillingen til det katalanske rettsvesenet, og ikke minst til det katalanske språket.

Opposisjonen frykter at andre regioner i Spania kommer til å ønske samme grad av selvstyre som Catalonia nå får, og at dette kommer til å splitte opp landet. Rajoy mener økt selvstyre for regionene fører til «et oppløst Spania».

Baskerland neste?
Konservative spanske aviser karakteriserer folkeavstemningen i Katalonia som en prøvestein for statsminister Zapatero, før han innleder forhandlinger med separatister i Baskerland.

Den baskiske separatistorganisasjonen ETA erklært i mars en permanent våpenhvile. Zapateros regjering har sagt seg villig til å innlede samtaler med ETAs politiske fløy Batasuna, for å få til en endelig fredsløsning for Baskerland. Den konservative opposisjonen har trukket sin støtte til fredsinitiativet, i protest mot de planlagte samtalene med Batasuna.

Baskerland har allerede vel så stort indre selvstyre som Catalonia får etter den nye loven.
Spanias 17 regioner har varierende grad av selvstyre. Selvstyre for regionene var en del av demokratiseringen av Spania etter at militærdiktatoren Francisco Franco døde i 1975. General Franco hadde stått for en beinhard sentralisme. Baskisk og katalansk var forbudt under Franco.

Forrige artikkelByggestart for dommedagslager på Svalbard
Neste artikkelNokia og Siemens i nettverk-samarbeid

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR