Pertra har påvist olje i en brønn mellom feltene Sleipner Øst og Varg i Nordsjøen. En ny letemetode kan føre til flere funn., Boringen utføres med den oppjekkbare
plattformen Mærsk Giant på 90 meters vanndyp.
Foto: Mærsk

NTB/Petro.no

Funnet er gjort i såkalte paleocene bergarter som er like gamle som bergartene på Sleipner-feltet. Prospektet der oljen er påvist, kalles Storskrymten, og oljen ligger på 2,5 kilometers dyp.

– Det har vært boret en del tørre brønner i området tidligere hvor man ikke har klart å kartlegge hvor oljen har tatt veien. Nå har våre geologer klart å tolke hvor oljen kan ha migrert inn i den ganske unge sanden, sier administrerende direktør Erik Haugane i Pertra ASA til NTB.

Flere muligheter
Motivasjonen med brønnboringen var å finne en ny letemodell på norsk side i dette området. Med modellen på plass er muligheten stor for at det kan bli gjort funn av olje også i andre sandstener i området.

Foreløpig har ikke Erik Haugane noen formening om hvor mye olje det kan være snakk om. Det skal tas væskeprøver og måles trykk før utvinningsgraden beregnes, men ettersom det dreier seg om en undervannsutbygging mot en eksisterende plattform, er ikke kravet til volum veldig stort.

– Oppløftende
– Likevel koster en slik utbygging fort 2 milliarder kroner, sier Haugane, som kaller funnet «oppløftende». Tidligst om 14 dager vil Pertra vite om prosjektet er kommersielt lønnsomt.
Selskapet håper dessuten at de skal finne olje i prospektet Grytkollen som ligger 800 meter lenger ned. Her er imidlertid bergartene og problemstillingene nye, og muligheten for å utvinne olje her har ingenting å gjøre med funnet i Storskrymten.

Dette er Pertras første letebrønn i Nordsjøen, og selskapet viser gjennom en animasjon hvordan boringen gjennomføres.

Forrige artikkelKnallår for Aker på Stord
Neste artikkelPutin vil bli statsminister

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR