Statlige PetroChina har passert ExxonMobil som det mest verdifulle selskapet i verden. årsaken er kinesiske myndigheters finanskrisepakker.

ExxonMobil har lenge vært verdens mest verdifulle selskap, men har hatt en stor konkurrent i PetroChina, som er ett av flere statlige, kinesiske oljeselskap. I mars i fjor klarte ExxonMobil å vriste til seg posisjonen fra PetroChina igjen, men nå har amerikanerne igjen tapt kampen mot kineserne. Aksjene i PetroChina har hoppet opp 30 prosent foreløpig i år, og er til sammen verdt 2.128 milliarder kroner, mens ExxonMobil er verdt 2.125 milliarder kroner.

Ifølge Bloomberg er hovedårsaken til hoppet at drivstofforbruket i Kina har økt etter at myndighetene har vedtatt flere krisepakker for å motvirke finanskrisen. Douglas Ober, forvalter hos Petroleum & Resources Corp, tror også at noe av nøkkelen til PetroChinas suksess er at de er statlige:

– PetroChinas statlige orientering gjør at selskapet kan se på ting på en annen måte enn ExxonMobil. ExxonMobil har rene økonomiske interesser, så hvis det økonomiske overskuddet blir barbert av krav om å bygge sykehus og motorveier for å få lov til å bore, vil det bli tatt med i beregningen, sier han til Bloomberg.

Denne taktikken gjenspeiler seg også i marginene. ExxonMobil har en såkalt «return rate» på 36 prosent, mens PetroChinas er bare 14 prosent.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR