Polen presser på Norge for å sikre sine energiforsyninger. Drømmen er gass i rør fra Grenland.

NTB

Polens statsminister Kazimierz Marcinkiewicz la all sin energi inn på å få til ikke bare ett, men to møter med statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under toppmøtet i Østersjørådet på Island onsdag og torsdag.

– Vi vil selvfølgelig legge til rette for salg av norsk gass, men det er viktig å understreke at det ikke er den norske regjeringen som selger gass, sier Stoltenberg til NTB.

Vokser mest
Under Stoltenbergs forrige regjering undertegnet Norge en intensjonsavtale om leveranse av fem standardkubikkmeter gass per år til Polen. Så ble det polsk regjeringsskifte, og intensjonen ble lagt på is.

Dagens polske regjeringssjef deltok i delegasjonen den gang. Hans interesse for norsk gass er neppe svekket etter økende usikkerhet knyttet til russiske gassleveranser og planene om en russisk-tysk rørledning utenom Baltikum og Polen.

Det skaper problemer for de fire landene, som ifølge Nordeas rapport «Baltic Rim Outlook» er de raskest voksende i verden med en vekst i bruttonasjonalprodukt (BNP) på hele 8 prosent. Det skaper enda større energibehov.

Gass for milliarder
– I 2001 ønsket polakkene en forholdsvis stor avtale på leveranse av fem standardkubikkmeter gass per år, forteller statssekretær Morten Wetland (Ap).

Den samlede norske eksporten er på 80 standardkubikkmeter gass. En avtale slik polakkene signaliserer at de ønsker seg, ville være verdt flere milliarder kroner.

Men investeringskostnadene ville også være svært høye. Og gass til Grenland, som Polen trolig har sett for seg, ligger lenger fram i tid enn polakkene kanskje tenker seg.

– Vi pålegger ikke norske selskaper å selge til bestemte land eller kunder. Men hvis de kommersielle forholdene ligger til rette for det, vil regjeringen støtte opp om en slik avtale ved å gi de tillatelser som er naturlig, sier statsminister Stoltenberg.

Olje- og energidepartementet og Statoil er informert om Polens gassønsker.

Forrige artikkelTegner skremselsscenario av oljeprisen
Neste artikkelNy lov skal bedre sikkerheten til sjøs

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR