StatoilHydros neste vindkraftsatsing til havs kan komme i Portugal. – Betydelig bedre støtteregime der enn i Norge, sier talsmann for selskapet.,

(Foto: Dong Energy)

Av Øyvind Midttun

StatoilHydro er i dialog potugisiske selskaper om mulig samarbeid innenfor offshore vindkraft, bekrefter Øistein Johannessen, informasjonssjef for forretningsområdet Ny Energi i StatoilHydro.

Han understreker at samtalene med Galp Energia SGPS og EDP Energias de Portugal er helt i startfasen og for å identifisere muligheter for samarbeid.

Kraft-samtalene fortsetter denne uken i forbindelse med en konferanse om fornybar energi i Lisboa.

StatoilHydro er allerede tilstede i Portugal gjennom sin 17 prosents eierandel i bølgekraft-demoen Pelamis utenfor Lisboa.

Og nå også vind i Portugal?

– Vi satser internasjonalt og evaluerer alle markeder der det er mulig å satse. Det vi ser på er blant annet tilgjengelige vindressurser, tilgjengelig areal og et marked med behov for mer energi, sier Johannessen.

– Og gode nok støtteordninger?

– Ja, det er klart at gode støtteordningene gjør satsingen mer interessant.

Portugal har foreløpig ikke etablert støtteordninger for offshore vindkraft. Men sannsynligvis vil støtten bli noe høyere enn for landbasert vindkraft, der Portugal i dag opererer med en feed-in-tariff på 60 øre per kilowattime.

– Støtteregimet for vindkraft er betydelig bedre i Portugal enn i Norge, konkluderer Johannessen.

Da StatoilHydro i sist uke offentliggjorde planene om bygging av verdens første fullskala flytende offshore vindmølle utenfor Karmøy i Rogaland gjorde selskapet det klart at konkurransedyktig kraftproduksjon fra havmøller den første tiden vil kreve statlig støtte på rundt en krone per kilowattime.

Forrige artikkelKrever Statfjord stengt
Neste artikkelProduksjonen i gang på Statfjord A-plattformen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR