Vann som kan inneholde oljerester har lekket i sjøen fra StatoilHydros prestisjeprosjekt Tordis i Norskehavet.,NTB

Oljelekkasjen ved havbunnfeltet Tordis ble oppdaget i mai, men det er uvisst hvor lenge lekkasjen har pågått.

– I midten av mai ble det oppdaget en tynn oljefilm i området mellom feltene Tordis og Gullfaks. Det ble umiddelbart satt i gang omfattende undersøkelser av undervannsanlegg og rørledninger i området, sier pressetalsmann Gisle Johanson i StatoilHydro til Aftenbladet.

30. mai ble det fastslått at produsert vann strømmet ut fra havbunnen om lag 300 meter fra injeksjonsbrønnen på Tordis. Årsaken til oljelekkasjen skal være at injeksjonsbrønnen på havbunnen er feil plassert i Utsiraformasjonen. Tordis-anlegget er stengt inntil videre og brønnstrømmen styres isteden direkte til Gullfaks-plattformen.

Det foreløpige anslaget er at utslippet har vært begrenset. Petroleumstilsynet er varslet om saken.

Tordis-feltet ble satt i produksjon i fjor vår, og StatoilHydro mente det nye feltet var et viktig gjennombrudd for en ny generasjon ressursbesparende og miljøvennlig teknologi. Feltet er det første som fra havbunnen skiller ut vann og sand fra oljebrønnene og pumper dette direkte tilbake til berggrunnen, uten omveien om en plattform på overflaten. Vannet og sanden pumpes tilbake til Utsiraformasjonen, der også CO2 fra Sleipner-feltet blir lagret.

Forrige artikkelSevan vant i India
Neste artikkelSeismikkstriden til Namsfogden

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR