President Vladimir Putin møtte EU-ledere i London tirsdag for å drøfte frihandel og et energisamarbeid som har skapt nye, vitale bånd mellom Russland og Vest-Europa.

(NTB-AFP)

Foruten et separat møte med statsminister Tony Blair, hadde Putin samtaler med EU-kommisjonens leder, José Manuel Barroso, og kommissæren for utenrikssaker, Benita Ferrero-Waldner.

Selv om det fortsatt eksisterer store motsetninger mellom Russland og Vest-Europa, blant annet om det iranske atomprogrammet, har EUs interesse for Russlands enorme energiressurser brakt de to partene nærmere hverandre.

– Utkommet av London-møtet har igjen bekreftet at vi kontinuerlig forsøker å styrke vårt partnerskap. Vi legger til nytt innhold og kvalitet i vårt forhold, sa den russiske presidenten under en felles pressekonferanse med Barroso og Blair etter møtet.

– Møtet var bra og konstruktivt. Vi prøver å løfte forholdet mellom Europa og Russland til nye høyder, proklamerte Blair.

De tre meddelte hvilke temaer de hadde diskutert, men kom ikke med noen detaljer. I diskusjonene ble det tatt opp «viktige realiteter» som økonomi og handel, spesielt energipolitiske spørsmål, kriminalitet og terror, samt menneskerettsspørsmål.

Olje og gass
EU-tjenestemenn har støttet Russlands ønske om å slutte seg til Verdens handelsorganisasjon (WHO) og russernes tiltak for å lette på visumrestriksjonene.

Samtidig som oljeprisen har økt til 65 dollar per fat, har Europas oljebehov også vokst, og dette har ført til en større interesse for russiske oljeleveranser i årene som kommer.
Russland dekker allerede halvparten av de 25 EU-landenes behov for naturgass og en tredel av oljebehovet. Russland har rundt 27 prosent av verdens kjente oljereserver og har også store oljefelter.

– Det er klart at Russland er nøkkelen til sikre forsyninger i framtiden, sier Storbritannias handels- og industriminister Alan Johnson.

Ifølge Det internasjonale energibyrået kan EU-landenes behov for naturgass øke med 50 prosent de neste 15 årene.

«Politisk utvandrer»
Kampen mot terror sto også på dagsordenen under Putins møter i London, ifølge diplomater.
Både russiske og britiske ledere snakker høyt om samarbeid, men den russiske regjeringen er fortsatt irritert over at britene har nektet å utlevere den tsjetsjenske separatistlederen Akhmed Zakajev, som har fått oppholdstillatelse i Storbritannia.

Det russiske utenriksdepartementet klaget i forrige uke over «alvorlige antirussiske aktiviteter fra en rekke politiske utvandrere».

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International krevde før møtene i London at EU-lederne må benytte anledningen til å protestere mot den russiske bruken av tortur, bortføringer og hemmelige fengslinger av sivile i Tsjetsjenia. (©NTB)

Forrige artikkelStatoil fikk letetillatelser i Libya
Neste artikkelDagens tall fra Mexicogulfen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR