Ivar Kristiansen i Salten Kraftsamband reagerer på Dagens Næringslivs lederartikkel om kraftselskaps ”gambling med innbyggeres penger”.

Lederartikkelen, med tittelen Joker Nord, som spiller på Harald Eias nordlending-karakter som taper alt i et uforståelig spill, var på trykk i Dagens Næringsliv 7. janu

Artikkelen tok for seg North Energy og et knippe kommuner som har ”gjort seg bort på investeringer”.

Terra-kommuner
Etter at selskapet har boret en rekke tørre brønner, spår analytikere at kassen går tom til sommeren. På børsen har selskapets aksjekurs kollapset. Kommunenes urealiserte tap beløper seg ifølge Finansavisens beregninger til rundt 85 millioner kroner. Også Terra-kommunene Rana og Hemnes er med gjennom investeringsselskapet Helgeland Invest, skriver DN, og legger til.

– Det kan selvsagt snu. Dersom North Energy skulle lykkes, vil tørre brønner fort bli glemt. Men det er ikke poenget. Uansett utfall er slike investeringer å gamble med innbyggernes penger, heter det.

DN skriver også at Salten Kraftsambands styreleder Ivar Kristiansen begrunner investeringen med at selskapets strategi er å være «næringsaktør i landsdelen» og at det utenfor kraftsektoren er mangel både på kapital og kunnskap.

– Det høres ut som en dårlig begrunnelse for at kommunale kraftselskaper skal drive som såkorninvestorer i oljebransjen. (…) Det er heller ikke lett å se at kommunale kraftselskaper har noen verdifull innsikt i hvordan en skal finne olje. Da er det heller ingen grunn til at kraftselskaper skal drive med oljeboring eller annen næringsvirksomhet som ikke har noe med kraftbransjen å gjøre, konkluderer avisen.

– Ikke skriv nekrolog ennå
Dette reagerer styreleder Ivar Kristiansen på. Han er også stortingsrepresentant for Høyre.

– Det er stor offshore aktivitet i Norskehavet og Barentshavet. I mange år har ”alle” snakket om at når aktiviteten etter hvert krøp nordover, skulle den nordlige landsdelen få sin rikelige del av ringvirkningene. Utviklingen preges av et mangfold av oljeselskaper som alle, med unntak av ett, kommer sørfra, og hvor staten er den mest betydelige aktør, også økonomisk, skriver Kristiansen i sitt svar.

– Det er for tidlig å skrive nekrolog om North Energy, på tross av børskursens utvikling. Selskapet består av 65 dyktige og etterspurte medarbeidere som setter fotavtrykk i i nord, fortsetter han.

Èn milliard
Kristiansen forteller videre at SKS kan ligge an til å tape 40 millioner på North-satsingen.

– Jeg ser humoren i DNS tittel, med referanse til nordlendingen som taper alt i spillet. SKS kan i verste fall ligge an til å tape 40 millioner kroner. Det er ille. I perioden fra SKS ble eier i North Energy i 2007, har SKS betalt inn vel én milliard skattekroner. Det meste er innbetalt til samme postnummer som DN har sin hovedredaksjon. Et tilsvarende beløp er utbetalt i utbytte til eierne, avslutter han.

Forrige artikkelNorge er lyset i tunnelen
Neste artikkelJa til boring av Jorvik

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR