For at Finansministeren skal oppnå en oljepris på 60 dollar fatet trengs det fortsatt konflikter, uro og usikkerhet rundt i verden, skriver aftenbladet.no.

Avisen skriver at man populært sagt kan si at Kristin Halvorsen har gamblet på følgende i sitt høye oljeprisanslag på 60 dollar per fat hele neste år:

*Fortsatt blir redsel i verdensmarkedet for at oljeleveransene skal bli redusert.

‘Mislykket diplomati rundt Irans aggressive atomprogram.

*Fortsatt angrep mot utenlandske oljearbeidere og oljeanlegg i Nigeria.

Halvorsen trenger også høy etterspørsel, med fortsatt vekst i Kina. Og stadig god amerikansk økonomi med sterk dollarkurs uten krakk, men med en myk landing når det går nedover.

– Dersom disse faktorene ikke slår inn, kan prisen komme til å synke under Kristin Halvorsens anslag. Da må finansministeren stole på at den mektige Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) samler kreftene og holder oljeprisen oppe. Allerede går ryktene om at Opec, anført av Saudi-Arabia ville kutte i produksjonen for å hindre prisen å falle videre, skriver aftenbladet.no.

– Den oppsummeringen høres riktig ut, sier oljeanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading, som synes anslaget fra Halvorsen virker litt høyt. Analytiker Oddvar Bjørgan i ABG Sundal Collier sier til at avisen at han selv regnet med 60 dollar neste år.

Forrige artikkelIran støtter planer om kutt i oljeproduksjonen
Neste artikkelArbeid på Nyhamna stanset etter flyulykken

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR