Miljøverndepartementet jobber med en løsning for Statoils omstridte varmekraftverk på Mongstad, og vil ikke lenger svare på om det kommer krav om rensing fra første dag.

NTB

Foto/ill.: Statoil

– Jeg vil ikke kommentere om det kommer krav om rensing fra første dag. Dette er en del av betingelsene i utslippstillatelsen som vi skal levere svar på senere, sier statssekretær Henriette Westhrin (SV) til NTB.

Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen stusser på uttalelsen, siden SV tidligere har stått beinhardt på at det skal være rensing fra første dag.

– Dette er tegn på at det er harde diskusjoner innad i regjeringen, og at SV ikke kan si hva de mener før de er blitt enige internt, mener han.

Mongstad-prosjektet er svært kontroversielt i den rødgrønne regjeringen, fordi Statoil vil bygge gasskraftverk uten rensing av klimagassen CO2.

Nekter å tro
I regjeringserklæringen heter det at nye gasskraftverk skal baseres på CO2-håndtering. SFT har anbefalt Miljøverndepartementet at det skal stilles krav om CO2-fangst fra første dag på Mongstad.
Leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, velger å ikke tro SV er på glid i spørsmålet om rensing.
– Jeg har ikke tro på at SV vil gå bort fra det viktigste miljøløftet denne regjeringen har kommet med. Det vil være et så stort svik, at jeg nekter å tro det, sier han til NTB.

For dyrt
I regjeringens Soria Moria-erklæring heter det at nye gasskraftverk skal baseres på CO2-håndtering. SFT har anbefalt Miljøverndepartementet at det skal stilles krav om CO2-fangst fra første dag på Mongstad.

Et slikt krav mener Statoil vil gjøre prosjektet økonomisk ugjennomførbart, og støttes blant annet av LO.
– Vi vil vurdere betingelsene vi får, men må få en klar utslippstillatelse. Vi kan ikke sette i gang et prosjekt som innebærer risiko i årene som kommer, sier Statoil-direktør Egil Sæl til NTB.
Statoil ba om en avklaring fra miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) innen 20. september, men onsdag hadde Statoil fortsatt ikke fått svar.

– Det er et problem. Vi har en dialog med partnere og leverandører, men dette blir vanskeligere for hver dag som går, sier Sæl.

– Godt prosjekt
Regjeringen jobber med saken, lover statssekretær Henriette Westhrin.
– Vi mener Mongstad-prosjektet er godt, forutsatt at det får CO2-håndtering. Det vil gi viktig tilførsel av kraft i området, og bidra til god energiøkonomisering på Mongstad. Vi vil jobbe for en løsning hvor prosjektet realiseres, sier Westhrin til NTB.

– Når får Statoil svar?
– Vi er veldig klar over at Statoil er presset på tid, og jobber med et svar så raskt som mulig, sier Westhrin.

– Rot
Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen støtter Statoils Mongstad-prosjekt, og er svært kritisk til regjeringens håndtering.
– Regjeringen roter fælt. Det er pinlig at de rødgrønne ikke klarer å bestemme seg etter så mange måneder, når det handler om et tema de hevder ble avklart alt da de la fram Soria Moria-erklæringen i oktober i fjor, sier han.

Artikkel om Mongstad-prosjektet i Petromagasinet 3-2006.

Forrige artikkelBP-forsinkelse i Mexicogolfen
Neste artikkelKan ha funnet olje utenfor Færøyene

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR