Bedriftsforsamlingen i Statoil har valgt Eivind Reiten til styreleder i StatoilHydro med et flertall på åtte stemmer. De fire ansatterepresentantene stemte imot.

NTB/Statoil/Petro.no

Marit Arnstad blir nestleder i styret, som trer i kraft når fusjonen mellom Statoil og Norsk Hydros olje- og gassaktiviteter gjennomføres 1. oktober.

Styremedlemmer blir Elisabeth Grieg, Grace Reksten Skaugen, Kjell Bjørndalen, Roy Franklin og Kurt Anker Nielsen.

Mistillit fra de ansatte
Det tok bedriftsforsamlingen en drøy time torsdag formiddag å få avgjort styrelederspørsmålet. Helt til det siste var det uklart hva slags mandat de ansattes representanter hadde med seg.

Stemmetallene viser at de ansatte uttrykte klart mistillit til Reiten. Det var de åtte aksjonærvalgte medlemmene i bedriftsforsamlingen som sikret ham flertallet. Resultat er i tråd med ønsket til olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp).

De ansatte viser blant annet til Reitens holdning til lederlønninger som en av grunnene til at de stemte imot ham. De mener også det er en mulig interessekonflikt mellom vervet til styreleder i StatoilHydro og jobben som konsernsjef for Hydro.

De fire representantene – Anne Synnøve Hebnes, Arvid Færaas, Einar Arne Iversen og Per Helge Ødegård – peker på at det er krevende for én og samme person å inneha to så viktige stillinger.

– Men vi respekterer de demokratiske spillereglene og vil derfor forholde oss til valgresultatet. Vi håper imidlertid at Reiten har merket de ansattes bekymring med hensyn til habilitet og kapasitet, samt deres motstand mot gullkantede lønns- og bonusavtaler for ledere, sier de fire i en pressemelding.

Sitter til 2010
I tråd med sammenslåingsavtalen mellom Statoil og Hydro vil de aksjonærvalgte styrerepresentantene ha en funksjonstid fram til 2010, skriver Statoil i en melding.

De ansattevalgte representantene i Statoils nåværende styre, Lill-Heidi Bakkerud, Claus Clausen og Morten Svaan, vil også være styremedlemmer i StatoilHydro. I tillegg vil to representanter fra de ansatte i Hydro, Ragnar Fritsvold og Geir Nilsen, møte i styret.

Forrige artikkelSamlet ansatte-råd før styrevalget i StatoilHydro
Neste artikkelVernesonen rundt Svalbard kan bli utfordret

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR