Statoil-sjef Helge Lund kunne presentere et rekordresultat, men omgivelsene oljekonsernet manøvrerer i, blir stadig mer krevende.

NTB

Likevel holder Statoil-sjefen fast på ambisiøse mål om en produksjon på 1,3 millioner fat per dag i 2007.
– Et veldig krevende mål, men oppnåelig. Likevel er det mer sannsynlig at vi havner under enn over målet, sa Lund da han mandag presenterte Statoils resultat for fjorårets fjerde kvartal og for hele 2006.

Allerede etter halvannen måned av 2007 er det dukket opp skjær i sjøen som gjør det vanskelig å nå målet: Produksjonen på Kvitebjørn er lavere enn ventet, og gassfeltet Shah Deniz i Aserbajdsjan er for tiden stengt.

Rekord
Resultatet Lund presenterte mandag var imidlertid det beste årsresultatet noensinne for Statoil. Resultatet var på 40,6 milliarder kroner i 2006, sammenlignet med 30,7 milliarder i 2005.

Driftsresultatet beløp seg til nærmere 117 milliarder kroner for hele 2006, opp fra 95 milliarder i 2005. Mens driftsresultatet i fjorårets siste kvartal gikk ned med 1,7 milliarder til 26,1 milliarder sammenlignet med de siste tre månedene av 2005.

Det solide resultatet fører til at det foreslås et rekordutbytte til aksjonærene på 9,12 kroner.

Utfordrende
En videre vekst i produksjonen, og det å sikre seg adgang til nye reserver, er blant de store utfordringene for oljeindustrien.

– At ressurseierne har styrket sin posisjon er det ikke tvil om, sa Lund.

Blant stedene hvor eierne tar et sterkere grep om ressursene er Venezuela, hvor president Hugo Chávez er i gang med et større nasjonaliseringsprogram. Statoil har investert milliarder blant annet i det såkalte Sincor-prosjektet.

Lund sa at Statoil er i dialog med myndighetene i Venezuela om sine posisjoner.
– Dette er blant de mest vellykkede tungoljeprosjektene, og vi ønsker å være der langsiktig. Vi forstår myndighetene i Venezuela som ønsker en bedre kontroll over ressursene, men vi forventer også respekt for inngåtte avtaler, sa Helge Lund.

Forrige artikkelMest lest på Petro.no sist uke
Neste artikkelNord-Korea vil avvikle atomprogram

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR