Den amerikanske sentralbankens beslutning om å senke styringsrenta, har satt fart i børsene.

NTB

USAs sentralbanksjef
Ben Bernanke

Både i USA og i Asia ble nyheten om det amerikanske rentekuttet svært godt mottatt. Da Tokyo-børsen stengte onsdag hadde verdien av aksjene på Nikkei-indeksen skutt i været med hele 3,67 prosent.

Den bredt sammensatte Topix-indeksen stengte med en oppgang på 3,75 prosent.

I Hong Kong stek aksjekursene med 3.8 prosent i morgentimene, mens Singapore-børsen kunne vise til en økning på 3,3 prosent.

Verdien på aksjene notert på Sydney-børsen steg med 2,2 prosent i morgentimene, i Manila var økningen 2,7 prosent, i Kuala Lumpur steg kursene med 1,1 prosent og i Jakarta var økningen 2,4 prosent.

I været
Nyheten om at styringsrenta var senket fra 5,25 til 4,75 prosent fikk straks aksjekursene til å fyke i været i USA, der den industritunge Dow Jones-indeksen steg med 2,51 prosent og den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg med hele 2,71 prosent tirsdag.

Prisen på amerikansk råolje steg også til nye høyder i Asia onsdag, der et fat for levering i oktober ble omsatt for 82,33 dollar.

Også i New York nådde prisen på amerikansk råolje nye høyder tirsdag, og nådde hele 82,38 dollar fatet. Det var den femte prisrekorden på like mange handledager.

Boligkrakk
Bakgrunnen for det amerikanske rentekuttet var først og fremst krisen i boligmarkedet i USA, der stadig flere sliter med å betjene boliglånene sine. Dette rammer finansinstitusjonene og truer nå med å påvirke andre deler av økonomien.

Rentekuttet vil gjøre det billigere for privatpersoner og bedrifter å ta opp lån og øke likviditeten til finansinstitusjonene, noe sentralbanksjef Ben Bernanke håper skal bidra til å sette mer fart i økonomien.

Forrige artikkelFrykt for at britisk bankkrise skal spre seg
Neste artikkelHenlegger anmeldelse av Aker Kværner

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR