Rigg etter rigg er sendt i opplag, noe som har gitt et stort tilbud og et marked i ubalanse, både på norsk sokkel og globalt.

Men dette er en sannhet med store modifikasjoner. I hvert fall ifølge analytiker Anders Bergland i Clarksons Platou.

– Oljeselskapene gir inntrykk av at det er et enormt tilbud på rigg, men det forutsetter at riggene som ligger i opplag er tilgjengelige. Selv om det blir en vurdering i hvert enkelt tilfelle, så vil de fleste riggene som ligger i kaldt opplag i over ett år neppe komme tilbake, sa han i sitt innlegg på Bore- og riggkonferansen i Stavanger.

Varm eller varm?
Bergland er også skeptisk til om flere av de «varmere» riggene i opplag vil komme tilbake.

– Riggselskapene har funnet mange nye navn og løsninger for å gi inntrykk av at riggene deres kan komme tilbake i drift i løpet av 3 til 6 måneder. Samtidig har investeringene i disse riggene falt mye. Noe kan forklares med effektivisering, men vi tror at dette er et uttrykk for at riggenes yteevne er redusert og at de er langt unna å være konkurransedyktige.

Analytikeren mener 2017 vil være bunnen i riggmarkedet. At 2018 vil handle om gjenopprettelse av balansen. Og at 2019-2020 vil by på en ny opptur.

– Historien viser at oppturene i dette markedet blir bratte, med rater som firedobles i løpet av ett år. I dag har vi rater som dekker driftskostnader, men ikke mer. Vi tror at vi i løpet av to-tre år vil være tilbake på 350.000 dollar per dag.

– Onshore-prisene er på vei opp
Clarksons Platou er også optimistisk på vegne av offshoreolje fra norsk sokkel.

– Innen skiferolje ser vi at kostnadene er på vei opp igjen, mens offshore fortsatt synker. Skifer i USA kan heller ikke erstatte de volumene som finnes offshore, så det ligger an til en opptur, selv om veien oppover ganske sikkert blir ruglete.

Forrige artikkelEnighet på Oljeserviceavtalen – 7166 kroner i tillegg
Neste artikkelFem plattformer kan bli rammet av streik lørdag

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR