27. juni i år sa Olje- og energidepartementet ja til at Rwe Dea fortsatt kan få eie lisenser på norsk sokkel, selv om det nå kontrolleres av Russlands fjerde rikeste mann, Mikhail Fridman.,Britiske myndigheter tillater ikke Fridman å overta gassfelt på britisk sokkel. Britene signaliserte i forrige uke at de ikke ønsker å gi godkjennelse til Fridman, og viser til sanksjonene som vestlige ledere har innført mot Russland. Mikhail Fridman tilhører ikke Putins innerste krets, og står ikke på sanksjonslisten. Det skriver NTB.

Motstanden mot at Fridman skal få kontroll over fem britiske gassfelt tolkes som et signal på at også russiske oligarker med nære vestlige kontakter blir rammet av sanksjonene. Fridman sitter blant annet i styret til Vimpelcom sammen med Telenor-direktør Jon Fredrik Baksaas. De samarbeider nå etter å ha kjempet om russiske og ukrainske mobillisenser.

OED vil ikke svare på om Fridmans inntog på norsk sokkel er uproblematisk.

– Departementet har ingen kommentar til dette utover at OED samtykket i denne indirekte overdragelsen 27. juni 2014, heter det i en epost fra kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen.

NTB hadde da spurt om olje- og energiminister Tord Lien hadde vurdert tillatelsen opp mot sanksjonene mot Russland.

Den norske godkjenningen var nødvendig fordi et selskap som Fridman kontrollerer, Letter One Group, kjøpte RWE Dea 17. mars i år. Det tidligere tyskeide RWE Dea har vært på norsk sokkel mange år, men ny eier krever ny godkjenning.

Med kjøpet fikk Fridman kontrollen over sju operatørskap og ble rettighetshaver på ytterligere 33 lisenser på norsk sokkel. Fridman eier også 30 prosent i lisensen på Alta-prospektet i Barentshavet, der Lundin gjorde et stort oljefunn i forrige uke.

Les også: Stort funn på Alta

Ifølge Utenriksdepartementet (UD) gjelder ikke sanksjonsregimet som UD forvalter, på norsk sokkel.

– De restriktive tiltakene som regjeringen har sluttet opp om, gjelder blant annet eksport av visse varekategorier til petroleumssektoren i Russland. Disse tiltakene retter seg mot bruk i Russland og vil ikke være relevant for utenlandske selskapers deltakelse i konsesjonsrunder på norsk sokkel, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode Overland Andersen, til NTB.

Nordområdeekspert Willy Østreng mener det er nordområdene som gjør at Norge velger en annen kurs en britene. Han peker på at Norge og Storbritannia ligger i hver sin ytterkant av det vestlige sanksjonsregimet. Briter og amerikanere vil gjerne utvide virkeområdet, mens Norge går motsatt vei.

– Jeg tror ikke norske myndigheter ønsker å gå lenger enn påleggene i EUs sanksjonsregime mot Russland. De ønsker å begrense sanksjonene så mye som mulig, og i særdeleshet for nordområdene, sier Østreng til NTB.

Mikhail Fridman
* Mikhail Fridman (51) er russisk milliardær og en av oligarkene som hjalp Boris Jeltsin til gjenvalg i 1996.
* Mest kjent i Norge som Telenors «erkefiende» i rettighetsstrider om mobilkontrakter i Vimpelcom.
* Fridman kjempet med britiske BP om kontrollen i oljeselskapet TKN-BP. Han vant og fikk den britiske BP-sjefen i Russland utvist.
* Aktuell i Norge igjen som myndighetsgodkjent rettighetshaver på sju operatørskap og 33 lisensandeler på norsk sokkel.

Rwe Dea
* Opprinnelig tysk olje- og gasselskap som i mars ble solgt til LetterOne Group for 42,37 milliarder kroner.
* Bak LetterOne Group står milliardæren Mikhail Fridman som ifølge Bloomberg er Russlands fjerde rikeste mann.
* RWE Dea har operert på norsk sokkel i 42 år, og sitter med sju operatørskap og eierandeler i ytterligere 33 lisenser på norsk sokkel.
* Olje- og energidepartementet godkjente 27. juni RWE Dea under Fridmans eierskap uten innvendinger.
* I en tilsvarende prosess forsøker britiske myndigheter å hindre at Fridman får kontroll over fem gassfelt på britisk sokkel. De mener Fridman må omfattes av de vestlige sanksjonene mot Russland.

Forrige artikkelLofotfiske & Havørn opplevelser Lofoten
Neste artikkelMacGregor deler seg i syv

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR