Konflikten om gasspriser har utviklet seg til en dyp krise mellom Russland og Ukraina, ifølge Russlands president Vladimir Putin.

NTB

Konflikten om gasspriser har utviklet seg til en dyp krise mellom Russland og Ukraina, mener Russlands president Vladimir Putin.

Fristen for å komme fram til en forhandlingsløsning er 1. januar. Sent torsdag kveld ble forhandlingene igjen avbrudd, men de vil bli gjenopptatt fredag morgen, melder russiske nyhetsbyråer.

– Vi har her fått en virkelig krise, som ikke bare gjelder energisektoren, sa Putin tidligere på dagen ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Forhandlingene mellom det russiske gassmonopolet Gazprom og Ukrainas statlige gasselskap om prisen Ukraina skal betale for russisk gass, har allerede pågått i lang tid.

Torsdag tilbød Putin den ukrainske regjeringen et lån på nesten 25 milliarder kroner, for å betale den økte prisen – uten at dette umiddelbart så ut til å løse konflikten.

– Vi trenger ikke dette lånet. Ukraina vil bruke sine egne midler til å betale en fornuftig pris som er objektivt og riktig fastsatt, sa Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko i en kommentar.

– Rent objektivt er prisen for russisk gass på det ukrainske markedet i dag 75-80 dollar per tusen kubikkmeter, sa Jusjtsjenko.

Men en slik pris ligger langt under det russiske kravet.

– Provokativt
Russland har nemlig gitt Ukraina frist til 1. januar til å gå med på en nesten femdoblet pris på den russiske gassen. Gazprom ønsker å øke prisen fra dagens rundt 1.440 rubler, eller 340 kroner per tusen kubikkmeter, til vel 6.600 rubler, eller 1.550 kroner.

Russland økte prisen til markedspris etter at Ukraina forlangte betaling for å la russisk gass bli transportert gjennom Ukraina til Europa.

Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko nekter å godta det han mener er et provokativt krav fra Russland, men legger til at han har tro på at konflikten vil bli løst.

– Ukraina vil aldri akseptere denne prisen, sier Jusjtsjenko, og fastholder at han oppfatter priskravet som et ultimatum og en provokasjon fra russernes side.

Voldgiftsdomstol
Ukraina truer med å bringe saken inn for en internasjonal voldgiftsdomstol dersom det ikke lykkes å komme fram til en forhandlingsløsning med Russland. Ukraina har også koblet spørsmålet om gasspriser til den russiske flåtebasen i Sevastopol ved Svartehavet.

Jusjtsjenko har antydet at Russland må betale mer for leien av basen dersom Ukraina må punge ut større beløp for russisk gass.

Russland advarer på sin side mot å bringe flåtebasen inn i striden og truer med å stanse gassleveransene til Ukraina dersom det ikke kommer til enighet. Også gasskunder andre steder i Europa kan bli rammet av en slik leveringsstopp, siden gass til Europa transporteres gjennom Ukraina.

Hviterusslands egenrådige president Aleksandr Lukasjenko kastet seg torsdag inn i striden på Russlands side. Russerne har all moralsk rett til å ta seg godt betalt for gassen, ettersom Ukraina fører en vestorientert og russiskfiendtlig politikk, sa Lukasjenko.

Forrige artikkelGassdrevne skip får økt oppmerksomhet
Neste artikkelFulle ordrebøker hos Norsafe

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR