Norske myndigheter har lagt bort frasen om at Russland ikke utgjør noen trussel mot Norge. Nå beskrives landet igjen som en trussel – også militært.

NTB

Aftenposten har gått gjennom taler og rapporter fra sentrale hold i forsvarssammenheng som dokumenterer en ny holdning i forhold til Russland.

Lengst går Forsvarets forsvarsinstitutt (FFI), som i en fersk rapport identifiserer Russland som en «militær trussel». Ikke med tanke på en invasjon, men en begrenset, militær aksjon.

Også forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen (Ap) og sjefen for den militære E-tjenesten, generalmajor Torgeir Hagen, endrer ordbruken i forhold til Russland. Begge understreker at sannsynligheten fortsatt er liten for russisk maktbruk, men sier at militær opprustning ikke kan overses.

I år vil Russland bruke 210 milliarder kroner på Forsvaret, 23 prosent mer enn i fjor, blant annet på nye raketter og fly.

– Norges sikkerhets- og forsvarspolitiske problemstillinger må og bør formes av hva som skjer hos naboen i øst, sier Hagen, ifølge Aftenposten.

Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet understreker at det ikke er snakk om tilbakevending til en ny kald krig.
– Stormakten Russland er tilbake på den internasjonale scene med krav om innflytelse og respekt for sin egenart. Dette blir viktig for oss i utformingen av vår politikk overfor Russland, som må kombinere samarbeid og fasthet, sier Barth Eide.

Forrige artikkelTo nye operatører på sokkelen
Neste artikkelFår ikke restarte svensk atomreaktor

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR