Russland og Serbia har undertegnet en omfattende avtale om energisamarbeid. Som ledd i avtalen kjøper det russiske gassmonopolet Gazprom 51 prosent av aksjene i det serbiske oljemonopolet NIS.

NTB

Gazprom skal dessuten bygge en stor ny gassrørledning gjennom Serbia til Sør-Europa, heter det i avtalen. Den ble undertegnet i nærvær av Russlands president Vladimir Putin og hans serbiske kollega Boris Tadic i Moskva fredag.

Avtalen utvider ifølge diplomater det allerede sterke og strategisk viktige samarbeidet mellom Russland og Serbia. Putin benyttet fredagens seremoni til å slå fast at russerne er sterke motstandere av at Kosovo ensidig erklærer seg selvstendig.

– I løpet av dagens samtaler har jeg igjen bekreftet at Russland er kategorisk motstander av en slik ensidig erklæring, framholdt den russiske presidenten overfor mediefolk. Han forsikret serberne om at Russland er deres «pålitelige venn og partner».

Boris Tajic og Serbias statsminister Vojislav Kostunica takker begge Putin for russernes støtte i Kosovo-spørsmålet. Tajic tilføyde at serberne alltid vil forsvare sine interesser i Kosovo, men at det vil skje på folkerettens grunn.

Forrige artikkelEU blåser fart i norsk vindkraft
Neste artikkelStort oljefelt oppdaget i Argentina

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR