Russland har undertegnet en avtale om en ny gassrørledning gjennom Bulgaria. President Vladimir Putin fester dermed grepet om de europeiske energimarkedene.

NTB

Den russiske presidenten og Bulgarias statsminister Sergej Stanisjev signerte avtalen under en seremoni i Sofia fredag.
– Forhandlingene endte godt for begge parter. Bulgarias interesser er blitt ivaretatt, forsikrer Stanisjev.

South Stream-prosjektet omfatter en gassrørledning under Svartehavet til Bulgaria, hvor den deler seg i to grener. Den ene fortsetter mot nordvest i retning Østerrike, mens den andre skal frakte gass til Hellas og videre til Sør-Italia.

Prosjektet omtales som en konkurrent til den planlagte gassrørledningen Nabucco, som støttes av EU og USA. Det er meningen at også den skal gå gjennom Bulgaria, noe bulgarske myndigheter visste å utnytte i forhandlingene med Putin.

I tillegg til rørledningen ble det undertegnet flere andre viktige kontrakter i forbindelse med besøket til den russiske presidenten. De to landene ble enige om å opprette et felles selskap for å bygge en oljerørledning fra Svartehavet til Egeerhavet, og det russiske selskapet Atomstroiexport får jobben med å bygge et kjernekraftverk i byen Belene ved Donau.

Under en pressekonferanse fredag tok Putin opp Kosovo-konflikten, som har vakt bekymring i landene som grenser mot det tidligere Jugoslavia. En uavhengighetserklæring fra Kosovo som ikke godkjennes av Serbia, mens som støttes av verdenssamfunnet, vil være både ulovlig og umoralsk, sa den russiske presidenten.

Forrige artikkelKlart for prøveboring på Tornerose
Neste artikkelSerbia inngår energiavtale med Russland

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR