Tre oljeledninger er sprengt i stykker i Niger-deltaet, og oljeselskapet Shell har måttet utsette leveranser av olje. Minst elleve personer ble drept i eksplosjonene.

NTB

Tre oljeledninger er sprengt i stykker i Niger-deltaet, og oljeselskapet Shell har måttet utsette leveranser av olje. Minst elleve personer ble drept i eksplosjonene.

Nigerias president Olusegun Obasanjo har gitt alle sikkerhetsstyrker ordre om å være i høy beredskap som følge av angrepene i Opobo-kanalen.

– Vi vil ikke overlate dette landet til banditter. Forbrytere må bli jaget, pågrepet og straffet, sa Obasanjo på et møte i hovedstaden Abuja, ifølge en talsmann.

Ødela hytter
Over 20 hytter ble ødelagt i de kraftige eksplosjonene og brannene som fulgte. Angrepene fant sted tirsdag, men først torsdag ble det kjent at elleve mennesker ble drept og at omfanget er så stort at oljeleveranser må stanses.

Etter hvert ble det også opplyst at ikke bare én oljeledning er ødelagt, men tre. Shell sier de tror det ble brukt dynamitt.

Shell har erklært «force majeure», en teknisk term som fristiller selskapet fra kontraktene. Leveringen av over 300.000 fat olje om dagen vil bli forsinket i en uke.

Stengningen av oljeledningene rammer 7 prosent av Nigerias oljeproduksjon. Landets oljeminister Edmund Daukoru sier reparasjonene kommer til å ta noen få dager, men først må brannen slokkes. Andre ledninger kan bli tatt i bruk for å frakte oljen.

Uvisst omfang
– Brannen raser fortsatt, og i dag går karene våre inn for å kjempe mot den igjen. Forhåpentligvis vil vi greie å slukke den i dag. Først etterpå vil vi vite hvor mye som er ødelagt, sa en talsmann for Shell i Nigeria torsdag.

En tidligere ukjent gruppe som kaller seg Martyrbrigadene har påtatt seg ansvar for angrepet. Daukoru opplyste at de etterforsker saken, også erklæringen fra denne gruppen, men la til at enkelte grupper kan benytte anledningen til «ta æren»for å skaffe seg oppmerksomhet.

Oljeproduksjonen i Niger-deltaet har tidligere blitt rammet av konflikter mellom væpnede grupper og myndighetene.

Statoil er blant selskapene som opererer i området.

Forrige artikkelDemokrater håper å stanse oljeboring i Alaska
Neste artikkelNy storkontrakt til Fosen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR