Safe mener riggutvalgets rapport umulig kan ha noe som helst for seg. I morgen presenteres konklusjonene.

Arbeidstakerorganisasjonen Safe er ikke nådig i sin omtale av det såkalte riggutvalget som skal presentere sin rapport i morgen.

Tidlig bråk
Tidligere i år ble et utvalg nedsatt av oljeminister Ola Borten Moe, for å se på riggtilgjengeligheten på norsk sokkel, og for å identifisere hindere for å bedre denne. Siden nedsettelsen har det vært flere puljer med bråk. Det startet med at arbeidstakerorganisasjonen Safe, som ikke er en del av utvalget, mente det var et ekspertutvalg uten eksperter. Heller ikke Rederiforbundet var representert.

LO hadde dog en representant ved nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim. Som vi tidligere har skrevet om, trakk Alfheim seg i protest på utvalgets siste møte i juni. Dette blant annet fordi han ikke kunne skrive under på utvalgsrapporten, som ifølge ham tar for seg arbeidstidsordninger og harmonisering med norsk sokkel, noe han mener svekker HMS-arbeidet som har blitt gjort på norsk sokkel.

LES OGSå:

Trakk seg fra Reitens riggutvalg i protest

Ingen vil svare om riggutvalget

– Et ensidig bestillingsverk
Ifølge Roy Erling Furre, 2. nestleder i Safe, er det lagt opp til at dette er en rapport man på ingen måte kan sette noen lit til.

– Dette er et ensidig bestillingsverk, og kan ikke tas på alvor. Verken Safe, Industri Energi eller Norges Rederiforbund er representert her, som er blant de viktigste aktørene. Det er en rapport produsert for søppelkassen, sier Furre til Petro Media News.

Furre tror at utvalget må ha savnet det han kaller for «de viktigste aktørene».

– Det er spesielt at de skal diskutere temaer som arbeidstidsordninger og HMS, uten oss til stedet, og uten at vi får muligheten til å komme med vårt syn. Det har blant annet tidligere blitt gjort et stort arbeid hva gjelder HMS, og det virker ikke som at utvalget kjenner til dette en gang. Jeg vil bli sterkt forundret om denne rapporten blir tatt for god fisk, sier Furre.

Taust
Gjennom hele prosessen har utvalget vært tause angående utvalgsarbeidet, og verken medlemmer, utvalgsleder eller departementet har villet kommentere arbeidet eller bråket rundt prosessen.

– Vi skal legge fram rapporten og presentere hovedkonklusjonene 16. august. Da vil jeg kunne svare på alle spørsmålene dine, sa utvalgsleder Eivind Reiten til Petro Media News tidligere denne månedene.

– Vi kan ikke kommentere rapporten før den er presentert, sier Olje- og energidepartementet.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR