Finanskrisen har lagt seg over det europeiske kontinentet, og flere utbyggings- og leteprosjekter står i fare for å bli utsatt. Nå lurer den store oppkjøpsskyggen i det fjerne for flere av de mindre selskapene.

I lys av finanskrisen, som har kastet lengre skygger enn tidligere antatt, er spørsmålet om operatørselskapene vil skrinlegge utbygginger og investeringer i leteaktivitet på den norske sokkelen. For leverandørindustrien, som lever av oppdrag fra slike prosjekter, kan mangel på dem få fatale følger.

Denne uken kom det fram at også Petoro, selskapet som forvalter statens eierandeler på norsk sokkel, frykter at vurderingene av de langsiktige mulighetene på norsk sokkel kan bli negativt påvirket av finanskrisen.

STIG FEYLING:Bjørge-direktøren utelykker ikke et
nytt oppkjøp før jul. (Foto:MAIKEN REE)

Bjørge spår usikker fremtid
President i Bjørge ASA, Stig Feyling, har så langt ikke erfart noen negativ effekt av det urolige finansmarkedet. Feyling ser likevel at framtiden kan være usikker for serviceselskapene.

– Når jeg ser framover i tid, tror jeg at dersom våre kunder får problemer med finansiering av prosjekter, vil det kunne ramme oss, sier Feyling til Oilinfo Weekend.

President Feyling forklarer at dersom en av Bjørges kunder vil måtte utsette noen av sine prosjekter på grunn av finansieringsproblemer, vil det igjen påvirke Bjørges økonomi.

Små og sårbare
Feyling tror at små serviceselskaper er mer sårbare for økonomien i markedet enn de store bore- og operatørselskapene.

– Det skal ikke mange forsinkelsene til før serviceselskapene vil få problemer med å sysselsette folkene sine. Når ting bremser opp er jeg redd for at det kan gi konsekvenser for både små og mellomstore serviceselskaper. Det vil igjen muligens føre til en økning i konsolideringer av selskaper, forklarer Feyling til Oilinfo Weekend.

Oppkjøp før jul
Bjørge AS jobber daglig med vurderinger av oppkjøp og samarbeid, men Feyling ser at det kan bli vanskeligere å finansiere oppkjøp med dagens pengemarked. Likevel hinter han frampå et oppkjøp i nærmeste fremtid.

– Nå har markedssituasjonen kun vart et par måneder, og Bjørge har gjort mange oppkjøp de siste årene. Vi ser derfor ikke bort i fra et oppkjøp av firma på tampen av 2008 eller begynnelsen av 2009, røper Feyling.

Blir færre serviceselskaper
Oljeanalytiker i Carneige, John Olaisen, spår en tøffere fremtid for serviceselskapene dersom nedgangen i markedet fortsetter.

– Priser på varer og tjenester vil gå ned, og det vil nok forbli slik en stund. Jeg tror nok også at det vil være en del oppkjøp av selskaper, og de mindre selskapene som ikke blir kjøpt opp står i fare for å gå dunken. Det blir færre av dem uansett om de blir kjøpt opp eller ikke, sier Olaisen til Oilinfo Weekend.

Hva betyr det for oljeindustrien dersom det blir færre serviceselskaper?

– Oppkjøp kommer periodevis, og jeg mener at vi er langt i fra en monopoltilstand for serviceselskapene, hvis det er det du sikter til, sier Olaisen.

Finansieringsproblemer
Leverandørselskapet Sevan Marine merker at tilgangen på finansiering ikke lenger er like god, både for leverandører og oljeselskaper.

– Dersom situasjonen holder seg slik en stund vil det få en virkning for nye prosjekter. Vi har allerede måtte utsette og forskyve våre prosjekter med ONGC i India og brasilianske Petrobras på grunn av finansieringsproblemer, sier administrerende direktør i Sevan Marine, Jan Erik Tveteraas, til Oilinfo Weekend. Så langt har dette kun resultert i utsettelser av inntektsstrømmen for selskapet.

Tveteraas tror likevel at de etablerte leverandørselskapene vil klare seg gjennom nedturen i finansmarkedet.

SEVAN HUMMINGBIRD:Sevan Marines runde FPSO-
har revolusjonert markedet. Nå merker selskapet
at finanskrisen har forverret investeringstilgangen.
(Foto:SEVAN MARINE)

De små vil slite
– Det er de små selskapene som vil slite med å klare seg. Vi som er etablerte og har mange kontrakter, frykter ikke denne såkalte finanskrisen. Markedet har jo alltid gått i bølgedaler, det er ikke noe nytt, forklarer Tveteraas.

Sevan-sjefen mener også at det vil være naturlig å se en rekke oppkjøp og sammenslåinger mellom selskaper i lys av finanskrisen. Men han vil ikke kommentere om Sevan ser muligheten til å gjøre et kupp.

– Det er klart at man kan kjøpe mye for en billig penge nå. Men jeg vil ikke kommentere våre planer, konkluderer Tveteraas.

Finanskrisen har hatt varierende effekt for aktører på den norske sokkelen. Men det viser seg at store prosjekter er ofte ledet av store selskaper, som lever av oppsparte midler og penger i bakhånd. De er mindre avhengige av ekstern finansiering.

I en nyhetsrapport fra Douglas Westwood om finansuroen konkluderes det: «Olje og gass er ikke for kortidsspillere. Det er langtidsspill, og for store spillere med langsiktige planer ligger fortsatt store muligheter i sikte. »

Nå handler det om å ri stormen av.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR