– Det er en god del som fremdeles har Russland på agendaen, og de er ikke nødvendigvis så følsomme med tanke på Shtokman-utsettelse, sier Håkon Skretting i Intsok.

SATSER FREMDELES: Norske leverandører er fremdeles ikke avskrekket når det gjelder Russland. Foto: INGER JOHANNE STENBERG

Utsatt investeringsbeslutning og produksjonsstart på Shtokman har ikke gjort mye skade for norsk interesse i Russland skal en tror regiondirektør i Intsok Håkon Skretting. Han påpeker dessuten også at investeringsbeslutningen på prosjektet bare ble utsatt med noen måneder, fra slutten av 2010 til mars 2011.

– Shtokman er fullt oppegående og det foregår mye arbeid med anbud i forbidnelse med dette. Men det er likevel prosjekter på Sakhalin, Yamal og det kaspiske hav som får mest oppmerksomhet fra norske leverandører, forteller Skretting til Petronord.

– Har dere merket noen dalende interesse i forbindelse med Russland?

– Nei, det har vi ikke. Ting går opp og ned, men det har vært mye fokus på Shtokman, norske leverandører satser nok mer mot andre felt, forteller Skretting.

Langsiktig satsing
Et av firmaene som satser mot øst er Trelleborg som har base i Krokstadelva utenfor Drammen. Firmaet fikk nylig kontrakt gjennom Aker Solutions om levering av gummi-løsninger til sikkerhetskomponenter på Sakhalin 1. Denne uken kapret selskapet også en øvrig kontrakt på et russisk oljefelt. Trelleborg skal levere brannbeskyttelsesutstyr til Prirazlomnaya-feltet i Pechorahavet.

– Satsing i Russland er langsiktige prosesser. De kontraktene vi har fått nå er oppfølging av kontrakter det har vært jobbet med siden 2003. Ting tar tid, men det kommer i gang etter hvert, forteller direktør Thor Hegg Eriksen i Trelleborg.

Flere norske baser har også snakket varmt om samarbeid mot Russland, og blant annet nyoppstartede Asco Artctic Bases planlagte base i Kirkenes vil kunne utføre jobber på russisk side. Skretting i Intsok tror det vil være behov for norske baser i utbyggingen av felt i nord på norsk side så vel som russisk.

– Norske baser vil bli brukt i en utbygging, ikke fordi det er planlagt, men av ren nødvendighet, sier Skretting.

Han tilføyer at det kun er i utbyggingsfasen av russiske felt at det vil bli aktuelt å bruke norske baser, og ikke i driftsfasen på russisk sokkel.

– Det er politisk ikke mulig å bruke norske baser i driften, og Russland vil ha egne baser til eget bruk, sier Skretting til Petronord.

Holdt på å gi opp
Stemningen omkring Russland har vært noe laber som følge av de stadige utsettelsene av Shtokman, og utfordringer som språk og kulturelle forskjeller har blitt trukket frem som ekstra prøvelser i forbindelse med eventuelle Russlands-satsinger.

– Utfordringer med språk og kultur har man overalt, både i Brasil og Russland, og ikke minst Vest-Afrika, påpeker Eriksen i Trelleborg.

Han tilføyer til Petronord at det er den enkelte leverandørs produkter som avgjør om det er lønnsomt med satsing på ulike steder.

– Alle leverandører bør satse der de mener de har produkter som passer. Vi lager produkter som passer godt for det tøffe klimaet i Russland, sier Eriksen.

Men selv om satsingen har begynt å vise resultater så legger ikke Eriksen skjul på at det har vært vanskelig underveis, spesielt med tanke på de mange utsettelsene og langsiktige perspektivene som er nødvendig for Russlandssatsinger.

– Det er noen ganger vi har holdt på å gi opp, men vi har tenkt langsiktig, avslutter Eriksen.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR