Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder blir kraftig kritisert for å ha tatt jobben som styreleder for det tysk-russiske gasselskapet NEGP.

NTB

North European Gas Pipeline Company (NEGP) skal bygge den svært omstridte gassledningen fra Russland til Tyskland.

Schröder ble mandag beskyldt blant annet for å være pengegrisk, smakløs, og for å sette sitt rykte over styr.

Den nylig avgåtte forbundskansleren bryter sine forgjengeres tradisjonen med ikke å gå inn i forretningslivet etter å ha sittet som regjeringssjef.

Tyske og russiske politikere åpnet fredag byggingen av den kontroversielle gassledning som skal gå under Østersjøen. Prosjektet har ført til ramaskrik fra Polen og Baltikum.

– En ære
Schröder avviste mandag kritikken og sa samtidig det er en ære å lede prosjektet han som forbundskansler fremforhandlet med Vladimir Putin.

– Det er en ære for meg å delta i dette gassledningsprosjektet, sa Schröder til avisa Süddeutsche Zeitung i sin første kommentar til saken.

Enigheten om å bygge ledningen har ført til sinne og bekymring i Polen og Litauen. Tyskland anklages for å ha gått bak ryggen på sine nye EU-kolleger.

Den nye ledningen gjør det mulig for den russiske gassgiganten Gazprom å unngå gjennomfartsland som kan kreve avgifter og bruke ledningen for å utøve press mot russerne.

Bestukket?
Jusprofessor Helmut Diekmann fra Bochums Universitet ville mandag ikke utelukke at Schröder kan bli straffeforfulgt for å ha mottatt bestikkelser, dersom han brukte sin posisjon som regjeringssjef til å manøvrere seg inn i sjefsjobben i NEGP.

Samtidig kan Schröder ifølge flere jurister få problemer fordi han i sin nye jobb ikke har lov til å bruke fortrolig informasjon han fikk som forbundskansler.

Ifølge avisa Bild am Sonntag får Schröder over en million euro i årslønn i sin nye jobb.

Forrige artikkelSpår uendrede oljekvoter i OPEC
Neste artikkelLeteboring uten rigg

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR