Total produksjon første halvår i år var 3,5 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Netto kontantstrøm overført til staten var NOK 38,7 milliarder, som er en nedgang på 29 prosent.

Nedgangen skyldes betydelig svekkelse av gassprisen og fortsatt redusert oljepris sammenlignet med første halvår i fjor.

Investeringene har hittil i år vært på NOK 14,6 milliarder, ned tre prosent fra samme periode i 2015.

Det skriver Petoro i en melding, og understreker at oljebransjen trenger varig, strukturell omstilling.

– Grunnleggende problem

– Vi har et grunnleggende problem med kostnadene på norsk sokkel, særlig i den modne fasen vi er inne i nå, sier administrerende direktør i Petoro, Grethe K. Moen.

– Klarer vi ikke å gjennomføre den effektiviseringen som er nødvendig, må vi avslutte produksjon fra eksisterende felt tidligere enn ønskelig, og vi får heller ikke lønnsomhet i nye prosjekter, sier Moen.

– Dette vil redusere samfunnets fremtidige inntekter. Det er fortsatt usikkert om de grepene som er tatt fører til varig omstilling. Vi må inn med et nytt tankesett, det stiller store krav til ledelse, sier hun.

Erfaringer fra britisk sokkel viser at av de gjennomførte endringene de siste to år er bare mellom 10 og 15 prosent av varig karakter. Resten er utsettelser og bortfall av prosjekter, samt lavere rater i kontraktene. Det samme kan være tilfelle på norsk sokkel.

– Det bidrar ikke til varig effektivisering bare å slutte med ting eller utsette dem. Videre omstilling må skje gjennom innovative samarbeidsformer, bruk av nye løsninger og ny teknologi, sier Moen.

– Kun varige strukturelle kostnadsreduksjoner vil gi bransjen konkurransekraft på lang sikt. Oljealderen er langt fra over. På andre siden av denne transformasjonen finner vi en konkurransedyktig og bærekraftig næring som skal bidra stort til det norske samfunn i flere tiår, understreker hun.

 

Forrige artikkelBom på Roverkula
Neste artikkelDong Energy leverer positive tall

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR