Petroleumstilsynet har gitt Seadrill pålegg etter at et 8,5 tonn tungt rør falt ned på borehytta på riggen West Epsilon 14. september i fjor.

Petro.no

Det nesten 13 meter lange foringsrøret falt ned på dekket og knuste taket på borehytta. Enden på røret landet i stolen til boreren, som såvidt slapp unna med mindre kuttskader. En annen person som befant seg i borehytta fikk også mindre skader.

Ulykken skjedde da Statoils letebrønn Ragnarok – 6 mil fra Sleipner A – ble avsluttet. Ifølge granskingsrapporten fra Ptil var det ikke bare boremannskapet som var i livsfare. Ulykken kunne ha satt hele boreriggen og hele mannskapet i fare.

Den direkte årsaken til ulykken var at løfteklaven – som er levert av Weatherford – ikke var skikkelig lukket og låst da foringsrøret ble løftet.

Ifølge Ptil var de bakenforliggende årsakene til ulykken følgende:

Mangler ved utforming av boredekk, konstruksjon av løfteklave, bruksanvisning, oppfølging av sikkerhetsmeldinger, kompetanse, planlegging og gjennomføring, mangelfull ledelse og prosedyrebrudd.

– Det er alvorlig at flere av de bakenforliggende årsakene er de samme som ved løftehendelser som Seadrill hadde i 2002 på Gyda og i 2005 på Statfjord C, skriver Ptil i sin granskningsrapport.

Ulykken i 2002 endte med dødsfall, og den i 2005 medførte alvorlig personskade. Statoil var også operatør ved hendelsen i 2005.

Seadrill har tidligere mottatt et varsel om pålegg fra Ptil, med beskjed om å levere en tiltaksplan innen 17. desember. Ptil var ikke fornøyd med planen, og har bedt selskapet om å legge fram en ny plan innen 15. februar.

West Epsilon ligger for tida i Ølen til reparasjon.

Forrige artikkelHistorisk kontrakt til FMC
Neste artikkelAnklager Stoltenberg for miljøkriminalitet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR