EMGS saksøker PGS for å ha brukt EMGS-patent. Data innhentet på denne måten, kan være forbudt å anvende.,Electromagnetic Geoservices ASA («EMGS») har klaget Petroleum Geo-Services ASA, PGS Exploration (UK) Limited og PGS Geophysical AS (herfra samlet betegnet som PGS) inn for patentretten i Storbritannia (the High Court of Justice, Patent Court, London, UK).

Årsaken til klagen er at PGS skal ha brukt Towed Streamer EM i britisk og irsk farvann, hvilket etter EMGS mening er et brudd med ”European Patent EP (UK) 1 256 019 B2 – Method for determining the nature of subterranean reservoirs,» og ”European Patent EP (IE) 1 256 019 B2,” som er det irske patentet på teknologien.

Om EMGS vinner fram, kan det bety at også data PGS har innhentet med bruk av metoden, kan bli erklært ulovlige å bruke innen deler av patentjurisdiksjonen, sier EMGS i en melding.

EMGS baserer sin klage på tekniske- og kommersiell presentasjoner og publikasjoner fra PGS, i tillegg til annen offentlig informasjon fra selskapet.

Norge neste

EMGS har også varslet PGS om at lignende søksmål vil bli tatt ut i Norge basert på PGS bruk av Towed Streamer EM på norsk sokkel. Dette mener EMGS er i brudd på det norske patentet ”NO 324454 8.”

EMGS har tidligere forsvart patentet og vunnet over Schlumberger Holding Ltd i britisk rett (2010) og i flere ankesaker i den europeiske patentorganisasjonen. Denne feiden endte med en lisensavtale i desember 20111, hvor Schlumberger fikk rett til å bruke den patenterte metoden.

Patentet gjelder ifølge EMGS fram til 2020.

Forrige artikkel«Leiv Eiriksson» feilet i ankertest
Neste artikkelLeier «Blackford Dolphin» til Chevron

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR